Показват предпремиерно „Пина”

Показват предпремиерно „Пина”

3D проекта на Вендерс –вече в България

Най-новият филм на Вим Вендерс "Пина" ще бъде показан между 15 и 21 април в CINEPLEX (CITY CENTER SOFIA). Премиерната дата на филма за България е през месец септември 2011. „Пина” е  първият пълнометражен филм, посветен на танцовото изкуство, заснет в 3D формат. „Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú, когато я гледах за пръв път преди 25 години”, споделя немския режисьор. Филмът е документален разказ за естетиката на Пина Бауш, пресъздаден по неповторим начин от Вендерс, който работи дълги години в близост до емблематичната хореографка, за да покаже на екрана магията на нейните танци.

Пина Бауш е родена в Солинген през 1940 г. От 14-годишна учи танц - 5 години при Курт Йос в Есен, след което завършва школата „Джулиард” в Ню Йорк, откъдето е трайното влияние на Хосе Лимон, Пол Тейлър, Антони Тюдор.

През 1973 г. Пина Бауш за пръв път започва работа като балетен режисьор в компанията Вупертал. Съвсем скоро тя и трупата й стават световно известни, а Пина си спечелва статута на една от най-емблематичните и противоречиви немски хореографи. Известна е и с това, че атакува безмилостно липсата на смисъл в езика на класическия балет и повърхностната красота на танцьора, чрез своите спектакли тя дава израз на психическите травми, които подчиняването на правилата в обществото нанасят върху личността. Работата на Пина Бауш е толкова значима, че десетки от най-важните фигури в съвременното танцово и изпълнителско изкуство я определят като един от най-влиятелните хореографи на всички времена. Творчеството на знаковата хореографка е вдъхновило не един кинорежисьор – то е част от филма на Педро Алмодовар „Говори с нея“; Бауш играе една от главните роли във филма „И корабът пътува“ на Федерико Фелини.