Продължава изложбата

Продължава изложбата "Пучини и град Лука в София"

Организаторът на фестивала за Пучини гостува в „Сутрешно кафе”

Наскоро гости на „Сутрешно кафе с Геми” бяха сопраното Мария Елена Лоренцини и пианиста Масимо Морели. Поводът бе галавечерта, посветена на творчеството на Пучини, която се състоя в Софийската опера и балет. По време на събитието, организирано от  Италианският културен институт в София , бе показан и късометражния документален филм "Великият музикант Джакомо Пучини".

В предаването италианските гости отбелязаха значимостта на фестивала Пучини, който се провежда през цялата година на Апенините. Масимо Морели, който е музикален директор на споменатия фестивал, посочи, че кризата не се е отразила сериозно на неговата организация. Пред водещия Георги Митов-Геми младото сопрано Мария Елена Лоренцини подчертаха, че Италия тепърва трябва да задели по-голям бюджет за поддържане на своите музикални традиции и да стимулира младите таланти. Музикантите споделиха, че няма ограничения за участниците в събитието, но е важно да бъдат достатъчно мотивирани и да познават мястото и значимостта в оперното изкуство на композитора Джакомо Пучини.

            Припомняме, че изложбата "Пучини и град Лука в София" е отворена за посетители до 19 март 2011г. в Софийската опера и балет. Тя фокусира вниманието върху силната връзка, съществуваща между Джакомо Пучини и неговия роден град Лука. По-специално експозицията разкрива тази връзка, която тръгва от раждането му, от родната къща и от семейните връзки, за да мине след това през темите на неговото образование и развитие, на първите композиции, на връзките с градските институции, с музикалните и културни среди, стигайки до първия успех, триумфа на операта "Едгар" в Театро дел Джилио през 1891 г. Чрез различните секции на изложбата могат да се видят също така и някои следващи моменти от живота на великия италиански композитор.