88- годишен шахматист композира

88- годишен шахматист композира

Големият шахматист от бивша Югославия Светозар Глигорич е състезател от световна класа в продължение на десетилетия, но на 88-годишна възраст се завръща към първата си любов

Големият шахматист от бивша Югославия Светозар Глигорич е състезател от световна класа в продължение на десетилетия, но на 88-годишна възраст се завръща към първата си любов. В края на миналата седмица сръбската легенда представи в Белград първия си музикален албум. Местните медии съобщават, че албумът се състои от 12 композиции в различни стилове. По време на представянето Глигорич казва, че музиката е била неговата първа любов, добавяйки, че е "опознал музиката още преди да започне да пише или играе шахмат".

Преди около 8 години шахматистът решава да се занимава с теория на музиката и се научава да свири на пиано. На въпроса защо е започнал да твори музика на тази възраст, Глигорич отговаря, че когато хората остаряват, те се вглъбяват в себе си и осъзнават, че животът е само един. За сръбския гросмайстор задачата на музиката като едно от изкуствата се състои в това, да дава радост на човека и да възбужда емоции. Той сравнява музиката с шахмата, казвайки, че и двете са замислени като "архитектура от много различни елементи, фигури и ноти, които си имат собствени правила и които ти трябва да разбереш".

Светозар Глигорич е ставал шампион на Югославия 12 пъти и е представял страната си с голям успех на 15 шахматни Олимпиади в периода 1950 - 1982 г., като има множество победи срещу величия като Ботвиник, Смислов, Петросян, Тал и Фишер.