Хадли и Маккей ще звучат за първи път в България чрез „Музиката на Америка”

Хадли и Маккей ще звучат за първи път в България чрез „Музиката на Америка”

Американските композитори са част от програмата на концерта с Джон Маклафлин Уилямс и Людмил Ангелов на 15-ти март

В рамките на третия концерт от цикъла „Музиката на Америка” за първи път на българска сцена ще бъдат изпълнени произведенията на американските композитори Хенри Хадли и Джордж Маккей. Специално за концерта в зала „България” пристига американският диригент и цигулар Джон Маклафлин Уилямс, носител на Грами и 5 номинации за престижната награда. Класик ФМ М-Тел оркестър ще свири заедно с един от любимците на нашата публика – пианиста Людмил Ангелов. Те ще изпълнят шедьоврите за пиано и оркестър на Джордж Гершуин - „Рапсодия в синьо” и Концерт във Фа. 

Хенри Хадли е американски композитор и диригент от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Той е един от малкото американски композитори от своето време, който се радва на световна слава. Работата му е посветена преди всичко на оркестровата музика. Той е автор на много увертюри, симфонични поеми, оркестрови сюити и симфонии. Едно от най-известните му и много харесвани произведения е увертюрата „Отело” оп. 96, която за първи път ще бъде изпълнена пред българската публика. Тя е написана през 1919 година и е посветена на Леополд Стоковски, който осъществява премиерата на 26 декември същата година с Филаделфийската филхармония.

 

Джордж Маккей е съвеременен американски композитор, живял и творил през 20-ти век. Той е известен с многобройното си творчество. Маккей е автор на творби в различни жанрове - песни, камерни произведения, джаз пиеси за пиано, рапсодии, струнни квартети, сюити с фолклорна музика за струнен оркестър, големи хорови творби, симфонична музика. На 15-ти публиката в зала „България” ще има възможността да чуе едно от най-красивите му произведения – „Церемония на лунна светлина”, което е създадено по народна музика на местните индиански племена. Като основен музикален материал в нея се използват песни и танци на племето Muckleshoot, които Маккей е слушал и записал по време на посещението си в резервата, където живеят те.