Полша забрани комикс за Шопен

Полша забрани комикс за Шопен

Комиксът е създаден по поръчка на полското посолство в Берлин.

Полският външен министър Радослав Сикорски забрани разпространението на комикс, главен герой в който е известният полски композитор Фредерик Шопен. В рисуваната творба композиторът влиза в затвора, където изнася концерт, съпровождан от свой приятел с бръсната глава. Комиксът е пълен с нецензурни изрази, някои от които произнася самият Шопен.

По думите на Сикорски произведението е "вулгарно" и е "грешен проект". Министърът изказа съжаление, че е извън прерогативите му да уволни служителя в посолството в Берлин, поръчал и контролирал създаването на комикса, тъй като въпросният човек вече не работи там. Комиксът, озаглавен "Новият романтик", в който репликите са дублирани на полски и немски, се разпространяваше безплатно. Бил е пуснат в тираж 2 хил. екземпляра, като проектът е струвал на полската хазна 27 хил. евро.

Сикорски иска всички копия да бъдат унищожени, което превърна "Новият романтик" в библиографска рядкост Свидетелство за това е и появата му в популярния полски онлайн аукцион Allegro.