Шломо Минц в „Музиката на Америка“

Шломо Минц в „Музиката на Америка“

Великият цигулар и диригент пристига тази седмица

След успешния старт на цикъла „Музиката на Америка“ с концерт, посветен на Златния век на холивудската филмова музика, на 22 февруари в зала „България“ предстои втория концерт от програмата със специалното участие на световноизвестния цигулар Шломо Минц. Заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър, като солист и диригент, той ще изпълни най-значителната американска симфония на 20 век – Симфония №3 на Аарон Копланд и  красивия концерт за цигулка от Феликс Менделсон – Бартолди.

Над двадесет са новите музиканти, които след проведеното прослушване в края на м.г., ще свирят в
Класик ФМ М-Тел оркестър през новия сезон. Единадесет от тях са в състава на предстоящия концерт
на 22 февруари (сряда) в зала „България“ с брилянтния цигулар и диригент Шломо Минц. Най-младата
и изключително талантлива оркестрантка е на 15 години. Тя е ученичка от Националното музикално
училище „Л. Пипков“ в София и свири на виолончело.
„За нас е гордост да представяме млади и талантливи музиканти, като част от оркестъра. Те имат
възможност да работят с най-добрите оркестранти, солисти и диригенти в България, да трупат безценен
опит и да застанат на една сцена със световни величия от ранга на Шломо Минц, Найджъл Кенеди, Пинкас
Цукерман, Ричард Клайдерман и много други“, споделя Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус
Фирмус“, която представлява Класик ФМ М-Тел оркестър.

Над двадесет са новите музиканти, които след проведеното прослушване в края на м.г., ще свирят в Класик ФМ М-Тел оркестър през новия сезон. Единадесет от тях са в състава на предстоящия концерт на 22 февруари (сряда) в зала „България“ с брилянтния цигулар и диригент Шломо Минц. Най-младата и изключително талантлива оркестрантка е на 15 години. Тя е ученичка от Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София и свири на виолончело.
„За нас е гордост да представяме млади и талантливи музиканти, като част от оркестъра. Те имат възможност да работят с най-добрите оркестранти, солисти и диригенти в България, да трупат безценен опит и да застанат на една сцена със световни величия от ранга на Шломо Минц, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Ричард Клайдерман и много други“, споделя Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“, която представлява Класик ФМ М-Тел оркестър.
Критиците, колегите и публиката считат Шломо Минц за един от най-големите цигулари на нашето време, признавайки неговото безупречно музикално майсторство, стилистична гъвкавост и забележителна техника. Шломо Минц редовно концертира с най-прочутите оркестри и диригенти на международната сцена, изнася рецитали и концерти с камерна музика по цял свят. Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително  Premio Accademia Musicale Chigiana, наградата Diapason D'Or, Grand Prix du Disque, награда Gramophone и наградата Едисон. В България той гостува за четвърти път, като за втори ще излезе пред българската публика и като диригент на Класик ФМ М-Тел оркестър.