Класическа музика за Св.Валентин

Класическа музика за Св.Валентин

В повечето европейски столици Денят на влюбените

В повечето европейски столици Денят на влюбените ще бъде отбелязан с класическа музика. В Берлин е организиран „Концерт за Св.Валентин”, който ще се проведе в катедралата на града. Тя бе реконструирана през 1905г. и поддържа орган „Зауер” - най-големият орган от късния романтизъм, изработен от едноименната немска фирма. В концерта участват два големи хорови състава: Berliner Domkantorei и Staats und Domchor Berlin. За почитателите на класическата музика е предвидено и участие на Камерен ансамбъл от Южна Корея, който ще изпълнят творби от Шуберт, Росини, Верди, Моцарт и др.

Днес на 14 февруари музиката на Вивалди и Пахелбел ще звучи в  Париж.  „Църквата на Мадлен”, разположена в столицата на любовта, ще бъде домакин на празничен концерт. В програмата му е включена творбата "Ave María" от Шуберт и Гуно в интерпретация на сопраното Сесил Беснард.

Най-романтичният ден ще бъде отбелязан и от почитателите на класическата музика и оперното изкуство в Мадрид. Кралският театър в града представя „Милосърдието на Тит” от В. А. Моцарт – постановка, която бе изиграна в миналото издание на Залцбургския фестивал. Диригент на оркестъра на Кралския театър ще бъде Томас Хенгелброк, а в ролята на Вителия ще се превъплъти канадското сопрано Мийша Брюгергосман.