Музика за флейта, пиано и ударни – или „Пътища“ до България, Австрия и Люксембург

Музика за флейта, пиано и ударни – или „Пътища“ до България, Австрия и Люксембург

Тази вечер от 19ч. в Камерна зала „България“

Тази вечер трима български музиканти се събират в Камерна зала „България“ не само за да свирят заедно, но и за да представят един съвсем нов компактдиск. От 19ч. те ще изнесат българската премиера на албума „Ways“ или „Пътища“ на флейтистката Мария Митева, която специално пристига от Люксембург за този концерт. По същия повод от Виена идва и пианистката Евгения Радославова, която е сред музикантите, записали албума, а на сцената ще излезе и перкусионистът Мирослав Димов. Музика от България и Люксембург, изсвирена точно на 22 юни – изборът на програма и дата не са случайни, защото концертът се организира в навечерието на Националния празник на Люксембург, отбелязван на 23 юни.

„Този компактдиск е много личен за Мария. Той е кръстен така, защото отразява нейния път от България през Австрия до Люксембург. И той съдържа произведения, които в голямата си част са посветени лично на нея“, казва Евгения Радославова в студиото на Класик ФМ ден преди концерта, когато Мария Митева все още не е пристигнала в София. Той е личен и заради близкия контакт на флейтистката с всеки един от композиторите, включително и с изпълнителите, а специално с Евгения музикалното партньорство започва още отдавна. „Преди много, много години, когато отидох във Виена, се запознах с Мария, която също следваше във Виенската академия за музика, и тогава даже свирихме заедно“, си спомня пианистката. За нея работата с Мария продължава и по-късно, вече на общи камерни концерти в Люксембург. „И когато тя ми се обади да ми предложи, аз бях много развълнувана и с голямо удоволствие приех да бъда част от това, защото Мария е прекрасен музикант!“ Записите са осъществени в Люксембург в началото на април, когато за всички музиканти не беше лесно да пътуват, заради пандемията от Covid-19 и мерките на всяка една държава. „Беше много труден период, Мария дойде във Виена за репетиции и не без перипетии успя да се прибере в Люксембург…“, си спомня още Евгения.

След като на 4 юни 2021г. в Камерната зала на Люксембургската филхармония се състоя официалното представяне на диска „Ways“ в Люксембург, тази вечер ви очаква българската премиера на „Пътища“ в София – едно от интересните събития на тазгодишния фестивал Софийски музикални седмици. Самата Мария Митева започва пътя си от Музикалното училище в родната си Стара Загора, а след това продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. От 2009г. се премества в Люксембург, където създава своя известен камерен ансамбъл Ars Nova Lux. Евгения Радославова, чийто професионален живот доста отдавна вече е свързан с австрийската столица – там тя живее и работи, след дипломирането си в Академията за музика и изящни изкуства и Частния университет/ Виенска консерватория, а още по-рано и в НМА „П.Владигеров“ в София, като ученичка на проф. Антон Диков/, днес е активен концертиращ пианист, камерен музикант, журира в редица международни конкурси и преподава в различни учебни заведения в Австрия, сред които и Виенската музикална академия.

Цялото интервю на Юра Трошанова с пианистката Евгения Радославова може да чуете под снимката вляво!