Директорът на ТМПЦ- Варна Даниела Димова: „Дори и на 500 км. от София има много стойностно изкуство, което се създава“

Директорът на ТМПЦ- Варна Даниела Димова: „Дори и на 500 км. от София има много стойностно изкуство, което се създава“

На 28 юни 2021г. от 19.00ч. в зала „България“ Оркестърът на Държавна опера- Варна ще гостува за първи път в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“

На 28 юни 2021г. от 19.00ч. в зала „България“ Оркестърът на Държавна опера- Варна ще гостува за първи път в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Маестро Павел Балев и младият пианист Ивайло Василев се събират на една сцена за симфоничния концерт с реномирания оркестър и Варненската детско-юношеска опера.  В програмата ще прозвучат Увертюра „Прометей“ от Л.ван Бетовен, две сюити от балета „Сътворението на света“ на съвременния руски композитор Андрей Петров, както и Концерта за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел.

Понастоящем Оркестърът на Държавна опера- Варна е правоприемник на Варненската филхармония.  Музикантите отбелязват 75-годишнината от създаването на първия държавен симфоничен оркестър в морския град. „По този повод правим серия от симфонични концерти – между 8 и 12 симфонични програми предлага нашия оркестър наравно с всички оперни, балетни, оперетни и мюзикъл заглавия, които показваме на публиката във Варна и гостите на града“, заяви в ефира на Classic FM radio директорът на ТМПЦ – Варна г-жа Даниела Димова. „Този юбилей съвпада и със 100-годишнината на Варна като курортен град и 100 години от първите музикални тържества, които са се провели за няколко дни в Летния театър на града“, допълни тя. Цялата тази атмосфера и това, което в момента е град Варна, с тази история, ние ще искаме да предадем този дух с изпълнението на оркестъра и елегантно подбраната програма от големия български диригент Павел Балев и при този гастрол в столицата“, подчерта Димова.  „Трябва да се покажат различните възможности на оркестъра“, каза още директорът на ТМПЦ- Варна.  По думите й, „Сътворението на света“ „фигурира отдавна в плановете ни с маестро Павел Балев.  Мислихме след изпълнението на цялата творба да преминем към нейната сценична реализация. Успоредно с плановете започна и пандемичната 2020г. и настоящата 2021г. Надяваме се следващото лято да осъществим този проект, с който е запознато и семейството на Андрей Петров, и тяхната фондация“.

Концертната програма, която ще бъде представена в София, имаше своето първо издание през април във Варна. „Ивайло Василев спечели с първото си идване във Варна много фенове“, коментира Даниела Димова, като отбеляза завидната му колекция от Първи и Гран при награди над 20 международни конкурси. „Изумихме се от интерпретацията, която успя да направи на нелесния концерт на Морис Равел. На 13 години той даде освен виртуозен и музикантски прочит, който впечатли и оркестъра. Павел Балев беше много удовлетворен и предизвика бурни аплодисменти на публиката. Надяваме се да представи по най-добрия начин този Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел и пред столичната публика“, смята водещият културен мениджър в морската ни столица.  „В приемствеността и продължаването на делото е смисъла на нашето изкуство. То е изцяло обърнато към публиката и към идните поколения“, счита Даниела Димова. „Ние не гостуваме често на столична сцена. Публиката ще види и чуе програма, която ще я впечатли и ще разбере, че дори и на 500 км. има много стойностно изкуство, което се създава и „Перлата на Черно море“- Варна има защо да гостува в София“, каза тя.

Потърсете билети за концерта на касата на зала „България“ и в системата на Eventim

Какво още сподели директорът на ТМПЦ – Варна г-жа Даниела Димова, ще научите в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.