Оперната постановка „Любовен еликсир” е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“

Оперната постановка „Любовен еликсир” е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“

Събитието отбелязва 100-годишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”

Оперният спектакъл  „Любовен еликсир” по музика на Гаетано Доницети е едно от събитията, с които тази година се отбелязват 100 години от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. На 25 юни, петък от 19.00 часа и на 26 юни, събота от 16.00 часа на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” ще се състоят двете премиерни представления с участието на студенти и докторанти от вокалния факултет, както и на Академичния симфоничен оркестър с диригент проф. Ивайло Кринчев. Спектакълът на 25 юни влиза в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021.

Постановката е съвместна продукция на Академията и Държавна опера - Стара Загора. Режисьор на представлението е Огнян Драганов, а декорите и костюмите, които са дело на именитите български художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, са предоставени от Националната опера на Тимишоара, Румъния. Солисти в главните роли на двата спектакъла са младите оперни надежди от вокалния факултет на академията Мария Славова и Ма Байсюе (в ролята на Адина), Божидар Иванов, Сонг Це, Стоян Буюклиев (Неморино), Анастасия Алтухова, Василики Параскева (Джанета), Денис Бояджиев, Джан Юен (Белкоре), Боян Савов, Живко Добрев (Дулкамара). Асистент-диригент и хормайстор е Виктор Крумов, асистент режисьор Денис Бояджиев. Участва също и хора на Държавна опера - Стара Загора.

Преди спектакъла на 25 юни в Музикалния театър ще бъде валидирана юбилейната марка “100 години НМА” от Главния изпълнителен директор на Български пощи, г-н Деян Дънешки, и проф. д-р Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”.

„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на СО и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. 

„Публиката в София, която ще подкрепи с присъствието си младите изпълнители, ще види един емоционален и енергичен спектакъл, решен със съвременни изразни средства, динамичен декор и красиви костюми“, споделя режисьорът Огнян Драганов по повод постановката.

„Основната трудност за студентите е да обхванат мащаба и всички детайли, както на собствената партия, така и на партиите на колегите си, за да може да се получи един органичен спектакъл. На сцената не трябва да има преподавател и студент, а екип, който върви в една посока. Удовлетворението от тази работа идва след много репетиции, но енергията, която носят младите таланти си струва усилията. Тази енергия ще усетят и зрителите, които ще видят тази постановка на операта ,,Любовен еликсир“ за първи път на българска сцена.”, коментира диригентът Ивайло Кринчев.

 Билети за спектаклите могат да бъдат закупени на касата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ - бул. „Васил Левски“ 100, тел. 02/943 19 79 и онлайн в мрежата на Eventim - www. eventim.bg

Цени на билетите 15 и 20 лева. Специални цени на билетите за студенти и преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров”, ученици от НМУ и студенти от НБУ – 10 лева.