Пощенска марка за български оперен юбилей

Пощенска марка за български оперен юбилей

Колекционерско филателно издание отбелязва 120 годишнината на българското оперно дело.

Валидирането се проведе в Клуба на народния представител в присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и директорът на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов.

Художник на пощенско - филателното издание е преподавателят от Националната художествена академия доц. Николай Цачев. Консултант е музиковедът и дългогодишен главен драматург на Софийската опера проф. Боянка Арнаудова, която стана носител на наградата на Класик ФМ радио „Златно перо 2010”.

Пощенската карта, посветена на 120 годишнината на българското оперно дело, е в колекционерски тираж от 630 броя. Досега в България са издавани пощенски марки за изпълнителите Гена Димитрова, Катя Попова и Борис Христов; диригента Асен Найденов; композиторите Панчо Владигеров и Филип Кутев, както и серия от 6 пощенски марки, посветени на Съюза на българските композитори.

В края на церемонията по валидирането прозвучаха арии от произведения на Лехар, Маскани и Верди в изпълнение на солисти от Софийската опера и балет.