Йордан Камджалов: „Прегръдката между науката и изкуството винаги ме е вълнувала“

Йордан Камджалов: „Прегръдката между науката и изкуството винаги ме е вълнувала“

Дирижира музика от Вилхелм Хершел на 26 юни 2021г. от 20ч. в Сити Марк Арт Център, София

„Искаме да се насочим към творците, които сами казват, че не са само това – Бородин, Димитър Ненов, Чехов, Леонардо, Вагнер. И великият Хершел!… Точно тази прегръдка между науката и изкуството е онова, което винаги ме е вълнувало“. Думите са на диригента Йордан Камджалов и  описват най-точно причините да се захване с разработването на една нова идея – подобно на призванието на археолога, да потърси и осветли някои от ренесансовите личности на Европа, и защото „всеки един човек се ражда с потенциала за цялостен творец“.  Заради всичко това, под името „Интердисциплинарни творци“ започва нов цикъл от концерти с просветителска цел, зад чието осъществяване застават диригентът и неговият GENESIS ORCHESTRA. Проект, който сякаш иска да ни докаже, че интердисциплинарността не е невъзможна или непостижима, а напротив – нещо напълно естествено и дори присъщо за извънредните умове, онези „симетрично развити творци“, както ги нарича Камджалов. Този нов „Просветен цикъл“ ще се интересува от ренесансовите фигури, за които вероятно не знаем достатъчно – хора на изкуството и предимно композитори, погълнати и от астрономията, физиката, медицината, литературата, философията… И първият пример – композиторът и астроном Вилхелм Хершел /1738–1822/, откривателят на Уран, с чиято музика започва всичко на 26 юни 2021г. от 20ч. в Сити Марк Арт Център, София. Създател на общо 24 симфонии, от които GENESIS ORCHESTRA ще представи две: Симфония № 8 в до минор и Симфония № 5 във фа минор, за която до момента липсват данни някога да е била изпълнявана. „Поръчахме нотите специално от Британската библиотека, те не съществуват в нито една друга европейска библиотека. Получихме директно манускрипт, който в момента се обработва и ще печатаме първата печатна партитура изобщо в историята на този автор“, казва Йордан Камджалов, който междувременно е получил покана да представи Хершел и във Франкфурт.

Първата концертна вечер, както и всяка следваща от новия проект, ще съдържа следния формат: въведение, музикално изпълнение и дискусия с публиката, а „може би за първи път ще се даде думата и на музикантите, участвали в концерта“. Според замисъла на проекта, най-важното е, че всяка една от избраните гениални личности има своите няколко творчески лица: „Хершел е велик астроном, откривател на Уран и инфрачервеното излъчване; Вагнер нарича себе си поет и философ; Вивалди е бил богослов. И тези техни широки интереси не са само занимателни куриози от биографията им, а оказват дълбок печат и са в основата на тяхното цялостно творчество“. Тези имена подсказват и друго – върху кого ще падне фокуса от следващите срещи, но като „интердисциплинарни творци“ ще бъдат разгледани фигури не само от музиката, но и от други области като Леонардо или Чехов, а до края на 2021г. /през месеците юни, септември и декември/ са предвидени общо три събития. 

„Искаме да се насочим точно към творците, които сами казват, че не са само това – както Бородин, композитор с изумителен принос, академик – химик; нашият, великият от българите Димитър Ненов, който е световен – и архитект, и композитор, и пианист, и педагог; това е Чехов, който е професионален лекар, но той просто пише и в момента за нас това е световноизвестният писател Чехов; там са Леонардо, Вагнер, който не нарича себе си композитор. Там е и великият Хершел – наистина откривателят на Уран преди повече от 200 години, който е с принос и в областта на биологията, математиката, физиката и астрономията, наистина една абсолютно изумителна фигура. Но ние нямаше да изпълняваме неговата музика, ако той просто беше велик физик, химик, математик или астроном – неговата музика просто е феноменална!... Пълен съвременник на Хайдн, роден е 30-те години на XVIII век, но той не пише като Хайдн; той застъпва цялото време на Моцарт и всъщност почива пет години преди смъртта на Бетовен. Той покрива цялото време на класицизма в Европа, ако може така да се каже, но не пише като никой от тях“, обяснява диригентът и обобщава: „Той звучи толкова визионерски, толкова е футуристичен! И да не забравяме, че това е човекът, чието око за първи път вижда Уран“.

Неговият призив: „Елате да чуем тази музика и да я преживеем, елате да създадем едно събитие!“ И признава, че се чувства като „археолог, откривател и като едно дете на прага на нещо ново“. А извън новата идея за „Интердисциплинарните творци“, представящ  „истинските визионери и пратеници на бъдещето“, диригентът приканва всички, които просто искат „да пеят и творят заедно“ още тази събота /19 юни 2021г./ от 19.30ч. в парка до Националния музей „Земята и хората“ в София на поредната инициатива „България пее“ с Йордан Камджалов и участието на хор „Музикална лаборатория за човека“.

Чуйте целия разговор на Юра Трошанова с Йордан Камджалов под снимките вляво!