Алфред Брендел и Самуел Хаселхорн - с Наградата „Франц Шуберт“

Връчва се за първи път

Асоциацията „Франц Шуберт“, основана през 1997г. в Барселона и председателствана от 2016 г. от Жорди Рох и Виктор Медем, обяви победителите в първото издание на Наградата „Франц Шуберт“. Призът е създаден с намерението да популяризира личността и наследството на австрийския композитор. Целта на наградата е да признае музиканти, които са допринесли за разпространението и възприемането на репертоара на композитора, съобщават испанските медии.

Изключителният пианист и писател Алфред Брендел, който се оттегли от сцената от сцената през 2008 г., и младият немски баритон Самуел Хаселхорн са първите носители на приза. Първото отличие отива при 90-годишният интерпретатор, който се счита за абсолютна отправна точка в изпълнението на клавирните творби на Шуберт. Другата награда е предназначена да стимулира кариерата на младите таланти чрез концерти, насрочени в рамките на Фестивала Шубертиада. 31-годишният баритон акцентира в репертоара си на поетичните песни на Шуберт, които бележат кариерата му от самото начало.

Журито е съставено от Джонатан Браун (виолист на квартета „Казалс“, който гостува през 2014г. в България), Йоханес Бултман (генерален директор на SWR Classic), Антони Коломер (журналист и писател), Елизабет Рейшл (артистичен програмист на Konzerthaus Wien) и гореспоменатия Виктор Медем.

Алфред Брендел заяви, че е щастлив да получи тази награда, „и още по-щастлив, че я дадохме и на Хаселхорн, когото познава и цени“, обяснява Виктор Медем, директор на Асоциацията „Франц Шуберт“ и Фестивала Шубертиада. Брендел получава новината в Милано, където пътува за първи път от началото на пандемията далеч от лондонския му дом. „Приемам наградата при условие, че ще се срещнем отново“, посочва гениалният музикант.

От своя страна, Самуел Хаселхорн дебютира на споменатия фестивал преди няколко години и сега се ангажира в бъдеще чрез тази награда да участва отново там в допълнение към отварянето на вратите за други важни сценични изяви.

Асоциацията „Франц Шуберт“ се стреми да отличи ключови фигури в историята на музиката, които са допринасяли дълго време за разпространението и приемането на публиката на специфичния репертоар на Шуберт , като в това число влизат музиканти, организатори на концерти, биографи ... В същото време се отличава и млад талант в областта на интерпретацията. Организацията избира в журито почитатели на песенното творчество на композитора, които нямат пряка връзка, тоест, не са певци и пианисти, тъй като "беше необходимо да бъдем максимално неутрални в това първо издание", твърди Медем.

Всеки член на журито прави предложение за основната награда и за отличието за млади таланти, а останалите гласуват. Брендел е номиниран от двама от петимата членове, но бързо е одобрен от останалите. Преди него няма друг пианист, който да прави толкова изчерпателни рецитални програми с творби от Шуберт. Брендел записва известния цикъл с късните произведения на Шуберт - шедьоври, композирани между 1822 и 1828 г. Точно преди смъртта му. Освен това е записал и интеграла с цялата камерна музика за пиано и е един от първите музиканти, които предлагат Шубертов репертоар на имена като Дитрих Фишер Дискау или Матиас Гьорне.

„Смятаме, че той е човек, който е повлиял много, и служи за еталон не само за музикантите, но и за директорите на фестивали и програматори. Всъщност, вече оттеглил се от сцената, той продължава да дава съвети и уроци на музикантите, като поставя Шуберт в центъра на своята дейност", добавя Медем. Блестящ есеист, Брендел е написал много интересни статии за музиката на Шуберт“, коментира Медем. По думите му, „подкрепата към младите хора е част от ДНК-то на Шубертиада. В този смисъл, наградата за млад талант ни помага да визуализираме този залог, който правим от години. Често в света на песенното творчество е трудно да се откроят млади артисти, които притежават такава  приемственост и затова с тази награда искаме да им дадем тази възможност. Това е една от основните мотивации за тази награда, освен че се отличават личности“.