Ансамбъл „Румош": „Показваме истинското лице на Португалия през нашия поглед, без филтри”

Бъдете на 11 юни от 19.00ч. в зала „България“!

Пътешествие в Родината на фадото със звук и картина ви очаква по време на уникалния мултимедиен спектакъл „Да свириш Португалия” /Tocando Portugal/, подготвен от ансамбъл „Румош”. Той предстои да бъде показан премиерно в нашата страна на 11 юни от 19.00ч. в голямата концертна зала „България“.   

„Тези, които не познават Португалия, ще се почувстват сякаш са били там. А португалците, които я познават, но живеят извън пределите й, ще излязат от концертната зала с малка сълзичка в ъгъла на окото от щастие, меланхолия и носталгия, защото в края на краищата спектакълът е много хубав. Показваме истинското лице на нашата страна такава, каквото я познаваме и изглежда през нашия поглед, без филтри“. Това каза в ефира на Classic FM radio цигуларката Ан Виторино д’Алмейда от ансамбъл „Румош”.

„Пресечната точка беше желанието ни да направим иновативен спектакъл, който до този момент не е съществувал. „ Направихме сериозно, задълбочено изследване върху популярните мелодии от различни региони на страната, като част от тях са много известни, а други – не толкова популярни, но с потенциал да се прочуят. Така за няколко месеца създадохме „Да свириш Португалия” и през 2015г. започнахме активно да представяме нашите кадри и музика извън родината ни. Шест години по-късно имаме честта да пристигнем в България, което ни прави много щастливи“, поясни изявената инструменталистка. „Една от темите, която носи името “Лисабон”, е известното фадо, което многократно се изпълнява и с което ни очарова Карлош ду Кармо. В този смисъл, духа на фадото присъства сериозно“, посочи д’Алмейда. „Нито една от темите не е наша. Тези мелодии вече съществуват, а ние сме направили аранжимент в една по-класическа форма“, допълни тя.

Пианистът Жоао Вашко добави, че „дори и останалите теми да не са фадо, в тях прозира носталгията, меланхолията и е интересно да се чуят, както сме ги замислили“. Той е и автор на кадрите, които са част от преживяването за публиката. „Да композираш соната или да композираш фотокадъра или да заснемеш филм е едно и също нещо. Само средствата са различни - конструкцията, жеста, специфичността, така че съвсем нормално е да се поставят мостове между тях“, счита Вашко.

„Опитахме се да намерим представителни личности от всеки един регион, така че в дълбочина да се получи свързаност между тях, музиката и кадрите“, разкрива кларинетистът Луиш Гомеш. „В случая, сме включили не само културни дейци като художници, композитори, педагози, а и спортни и медийни личности, които са лесно разпознаваеми за обществото. Всеки от тях разкрива своята представа за региона, от който произхожда и който показваме със звук и картина. Тази личност говори за съответната област. Освен това, музиката поставя своя отпечатък в спектакъла, тъй като свързва класическото и традиционното звучене, което след като бъде интерпретирано от пиано, цигулка и кларинет придобива нов характер”, смята той.

 „Днес образът играе важна роля независимо от това дали е под формата на мултимедия или не. Мисля, че от съществено значение е артистите да залагат на творчеството и да се опитват да укрепват; да израстват не само музикално, а и във всякакви други аспекти; да създават единствени по рода си произведения, които досега не са съществували вместо да използват идеи, използвани в миналото“, коментира Ан Виторино д’Алмейда.

„Нашият проект има две послания: първото е насочено както към португалската диаспора, която се разпростира в различни посоки на света. От друга страна, онова, което искаме да направим, е да пренесем Португалия по различни пътища на света. „Румош“ са пътищата, които могат да бъдат на изток, запад, север, юг, обединяващи музикалната и артистична общност, разкриваща връзката на страната ни с нейното минало“, сподели Луиш Гомеш.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с музикантите от ансамбъл „Румош“ ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.

Билети за мултимедийния концерт „Да свириш Португалия” ще откриете на касата на зала “България” и ТУК

Събитието отбелязва финала на Европейското председателство на Португалия и ще се състои един ден след националния празник на Португалия. Концертът е част от програмата на Европейския музикален фестивал и се провежда в партньорство с Португалския културен и езиков център „Камоиш“- София.