Фабио Армилиато: „Личности като Карузо трябва завинаги да останат пример за всички млади хора“

Заповядайте на „Карузо гала"- на 11 юни в Летния театър във Варна и на 12 юни на сцената на Античен театър – Пловдив!

„Важните личности като Карузо трябва завинаги да останат пример за всички млади хора, които започват да се интересуват и да се увличат от оперната музика“, заяви  в ефира на Класик ФМ радио световноизвестният оперен певец Фабио Армилиато. „Както един друг много голям тенор, Франко Корели, винаги казваше – „операта никога няма да загине, защото е твърде хубава“. Това е едно много простичко, но много красиво послание“, допълни той.

Фабио Армилиато ще участва в двете музикални събития „Карузо Гала“ , организирани от Държавна опера Варна в партньорство с агенция Music Art New Imagine – Италия. Българо-италианският състав, който ще излезе на сцената, включва оперните артисти с международна кариера Анджело Фиоре, Иван Момиров, Валери Георгиев и Даниел Дамянов. Галаконцертите, посветени на Карузо, предстоят на 11 юни в Летния театър във Варна и на 12 юни на сцената на Античен театър – Пловдив. При неблагоприятни метеорологични условия, концертът ще се състои в Зала „Борис Христов“.

„Благодаря на Варна и Пловдив за тази идея, защото  имах възможността да говоря с много хора точно в Неапол, даже с представители на общинската и областната управа на Неапол, и те са много щастливи, че се почита паметта на техния велик съгражданин“, добави Армилиато.  „Опитахме се да включим всички творби, които са били изпълнявани от Карузо или композирани в периода, в който той е творил и е записвал опери, оперни арии, от репертоара на Верди, някои от типичния репертоар на Карузо, като оперите „Любовен еликсир“ (L'elisir d'amore), „Палячи“ (Paggliaci). Освен това популярни песни като романсите на Франческо Паоло Тости, защото той (Карузо) е изпълнявал и много романси, а и неаполитански песни, които са били разпространени по света благодарение на неговия голям глас и на разпространението на грамофонните плочи, както казах преди малко. Първата песен, която Карузо е записал, е именно неаполитанската песен „Core ‘ngrato“ („Неблагодарното сърце“) - един от романсите, които аз самият ще изпълня на сцената във Варна и в Пловдив. Тази неаполитанска песен е била първата най-разпространена и най-известна песен, записана от Карузо, от която може би са продадени най-много копия в световен мащаб, а след това естествено е „О sole mio”“, раказва Армилиато.

„Карузо е личност, която за нас се превърна в мит, най-вече защото е починал много млад, на 48 години, и е бил лишен от възможността да доразвие изкуството си. Но Карузо е бил изключително щедър към хората около него и към сънародниците му. Неговата щедрост е конкретен факт, не е просто мит. А също и фактът, че чрез своето изкуство е оставил толкова ярка следа в историята на оперното изкуство, че всички тенори, говоря най-вече за тенорите от поколението след Карузо, като започнем от Бениамино Джили, минем през Марио дел Монако и стигнем до най-големите величия на миналия век, за тях и за мен Карузо винаги е основна отправна точка. Това означава, че зад митовете се крие велика историческа личност, която е изключително важна за нас“, подчерта Армилиато. По думите му, „той е единствен по рода си и е много трудно да се мисли за следващ Карузо. Все едно да се посочи следващата Калас. Освен това, не е честно спрямо младите поколения, които трябва да се мерят с тези велики имена….Имаме нужда от много добри изпълнители, от много певци, които да могат отново да накарат публиката да се наслаждава на красотата на оперното изкуство и които да въздействат върху публиката да се влюби отново в него, както е направил Карузо.  Пожелавам да има много Карузовци по света в бъдеще, така че да можем всички да пеем добре като него, да бъдем отново ценени от публиката и да върнем предишното великолепие на операта“, добави изтъкнатият тенор.

Билети за „Карузо Гала“ ще откриете във Варна-  на касите на Държавна опера Варна, ФКЦ, Летен театър Варна и в мрежата на Eventim. В Пловдив ще ги намерите в Билетната каса срещу Общината и в мрежата на Еventim.

За работата си с кинорежисьорите Уди Алън и Еторе Скола и за сътрудничеството с брат си, диригента Марко Армилиато, за оперната музика и живота на публиката след пандемията ще научите повече в интервюто на Георги Митов-Геми с тенора Фабио Армилиато ще откриете в звуковия файл под снимките вляво. Изказваме благодарности за съдействието в превода на Елеонора Ганчева /4-ти курс, спец. „Приложна лингвистика“ с френски и италиански език/ и ас. Таня Топалова, преподавател по италиански език във Великотърновския университет Св.св Кирил и Методий".