Зорница Иларионова представя новия си албум „Le Cadeau" с френска класика

Премиерата е на 7 юни от 19ч. в Камерна зала "България"

Младата цигуларка Зорница Иларионова и пианистката Мария-Елена Средева записаха албума "Le Cadeau" с френска класика, който ще бъде представен за първи път пред публиката в София на 7 юни от 19ч. в Камерна зала "България". Събитието е част от програмата на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". По време на представянето ще се включи и възпитаничката на Зорница Иларионова и ученичка в НУИ "Добри Христов"- Варна Ева Дончева, която на 1 юни спечели трета награда в първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус". Няколко дни по-рано,на 21 май 2021г., цигуларката Зорница Иларионова получи престижното отличие "Златно перо", което ежегодно се връчва за принос към българската култура и изкуство. На официалната церемония тя взе Наградата на Класик ФМ радио по избор на слушателите на медията. Събитието, организирано от "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" се проведе за 26-та поредна година и събра под куполите на Ларгото в сърцето на София изтъкнати български музиканти, педагози, кинодейци, актьори, журналисти и хора на изкуството, които бяха удостоени с 24-каратовите брошки. Наскоро Зорница Иларионова се класира на финала на Конкурса "Алегра" в Русе, като ще бъде единствената българска цигуларка, достигнала до този етап на музикалната надпревара, чийто финал предстои през юли тази година.

С новия си трети албум "Le Cadeau", който излиза под знака на "Гега ню", младата надежда на цигулковото изкуство в нашата страна се е заела с предизвикателството да ни поднесе своя "подарък": една силна програма  на четири еталонни творби от цигулковия репертоар.  Гръбнакът на тази програма е комбинацията  Ернест Шосон, Цезар Франк, Клод Дебюси и Сен-Санс/Изаи. Тези  вечни модели на френската чувствителност, са интерпретирани фино, с прецизност и впечатляват с изискан  и вълнуващ контраст между нежната утеха на рядката красота и емоционалната трансформация.

В записите, които се предлагат в компактдиска, се усеща стремежът на Зорница Иларионова да  нанесе своя личен щрих в дълголетната история на произведенията, които е подбрала. Прави го деликатно, вложила сериозния си технически арсенал, за да очертае стиловата специфика на всеки един от тези шедьоври.

Завладяващите мелодични линии, съчетани с необичайно богатите акомпанименти на пианистката Мария-Елена Средева, са една възможност за  всеки любител на музиката да направи своето пътешествие назад във времето, за да се докосне дo елегантния и емоционален свят на френската belle époque музикална съкровищница.

Малко преди да излезе новият й албум „Le Cadeau", Зорница Иларионова показва изключителната си техника и звукоизвличане пред журито на Международния конкурс "Danubia Talents" в Унгария, където печели първа награда с изпълненията си на произведения от Камий Сен-Санс, Йожен Изаи и Ян Сибелиус. Получава и  Първа награда в категория "Камерна музика" заедно с пианистката Мартина Табакова. Първата й награда в нейната категория е още по-значима, като се има предвид, че е спечелена при многобройна и много силна конкуренция на участници от Китай, Япония, Южна Корея и Европа.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларката Зорница Иларионова, което ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.