Анаиза Гордино: „„Да свириш Португалия” е ново изживяване за българската публика, което я предизвиква да открие нови аспекти от португалската култура”

Заповядайте на 11 юни от 19.00ч. в зала „България”

За първи път в България ще бъде представен мултимедийният концерт Да свириш Португалия” по време на Европейския музикален фестивал. На 11 юни от 19.00ч. в зала “България” публиката ще има възможността да види и чуе проекта на реномирания ансамбъл Румош”, който съчетава  музикални традиции с уникални филмови кадри от Родината на фадото и кратки истории на личности от различни сфери на живота за духа на 10-те региона на страната.

Каним публиката да се наслади на едно пътуване в Португалия не само чрез музика, но и картини от тази страна”, заяви в ефира на Classic FM radio г-жа Анаиза Гордино – директор на Португалския културен и езиков център Камоиш”- София. По думите й, друга иновация в проекта са музикантите, които избират традиционни португалски мелодии и звуци и ги адаптират чрез своите инструменти на класически език. Това е интересно и ново изживяване за българската публика, което я предизвиква да открие нови аспекти от португалската култура”. Тя подчерта, че членовете на ансамбъл Румош” са класически музиканти и преподаватели в авторитетни висши учебни заведения в Португалия, сред които Националната консерватория в Лисабон. През 2015г. Жоао Вашко /пиано/, Ан Виторино д’Алмейда /цигулка/ и Луиш Гомеш /кларинет/ създават проекта “Да свириш Португалия”, с който до момента не спират да впечатляват публиката в различни държави в Европа, Америка и Азия с изумителното си музикално майсторство и неповторимите живописни гледки.

Предстоящият мултимедиен концерт отбелязва финала на Европейското председателство на Португалия и се провежда един ден след националния празник на страната. Датата 10 юни е денят на смъртта на Луиш де Камоиш- най-известният португалски писател и основоположник на португалския език и литература”, поясни Анаиза Гордино. “И преди него има писмени източници, но той създава една изключително важна за португалците епопея- Лузиадите”, в която се описва историята на Португалия и Великите географски открития. Затова на тази дата празнуваме Денят на Камоиш, на португалските общности и това е националния ни празник”, уточни тя.

Миналата година започнахме сътрудничество с Европейския музикален фестивал и се надяваме да продължим да работим заедно. Тогава дадохме фадо на българската публика – нещо типично за Португалия. Щастливи сме, защото насред разгара на пандемията, когато никой не вярваше, че е възможно да се ориентира нещо подобно и да пътуват артисти от цяла Европа, успяхме благодарение на нашето желание и това на фестивала и волята на артистите да доведем едно от големите имена на фадо музиката- Рикардо Рибейро. Тази година сме много радостни, че успяваме да представим по-различен тип музика в рамките на фестивала и се надяваме все повече разнообразна музика и артисти да участват в него”, допълни Анаиза Гордино.

Португалският културен и езиков център Камоиш”- София, който съдейства за реализацията на мултимедийния концерт Да свириш Португалия”, партнира на различни културни събития в България, сред които са Дните на лузофонията в Софийския университет Св.Климент Охридски”. Броят на португалоговорящите в България нараства заради множеството португалци, които избират да живеят тук, но има и множество смесени бракове между българи и португалци и чиито деца трябва да учат португалски език. Имаме голям успех във всички учебни заведения в столицата и страната – университети и гимназии, където този език се изучава, на които благодарим и въпреки пандемията, интересът продължава да расте”, добави Анаиза Гордино в интервюто на Георги Митов-Геми, което ще чуете в звуковия файл под снимките. Преводът е на Зорница Стойкова.

Билети за мултимедийния концерт Да свириш Португалия” ще откриете на касата на зала “България” и ТУК