Слушателите на Classic FM радио определиха своя победител в Националния радиоконкурс на „Кантус Фирмус“

Слушателите на Classic FM радио определиха своя победител в Националния радиоконкурс на „Кантус Фирмус“

Бяха избрани и победителите в конкурса, които ще участват в концерт с Оркестъра на Classic FM радио през следващия сезон

Слушателите на Classic FM радио определиха 12-годишният пианист Радослав Чиколов за свой победител в Националния радиоконкурс на „Кантус Фирмус“. Последователите на единственото радио за класическа музика в България гласуваха в специално изградена секция на сайта на радиото за младия талант. Радослав е представител на І-ва възрастова група на конкурса (до 15 годишни), възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив.

Пианистът Ивайло Василев и дуото Лора Маркова (цигулка) – Сион Найман (виолончело) са другите победители в Националния конкурс за наградите на „Кантус Фирмус“. Те печелят първите награди, съответно в групата до 15 години и в категория до 22 години. И тримата млади музиканти са възпитаници на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София. Те постигнаха най-висок брой точки от журито след втория кръг от състезанието, който се проведе на живо на 16 май в зала „Оборище 5“. Ивайло Василев и Лора Маркова ще получат и Голямата награда на „Кантус Фирмус“ – концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио през следващия сезон.

Отличия в първата категория получават също Наума Найман (виолончело) – ІІ-ра награда и Ева Дончева (цигулка) от Варна – ІІІ-та награда.

Над 90 млади таланти от цяла България на възраст между 9 и 22 години се състезаваха в първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Участниците бяха оценявани от жури в състав Григор Паликаров, Георги Черкин, Статис Карапанос, Людмил Ненчев и Даниела Ханджиева. Заключителният концерт на лауреатите ще се проведе на 28 септември в столичната зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021.