Кирил Манолов: „Няма как да станем изведнъж център на културата

Кирил Манолов: „Няма как да станем изведнъж център на културата"

Баритонът с международна кариера получи Златно перо 2021

„Няма как да станем изведнъж център на културата, но ако всеки се опитва мъничко в собствената „нивичка на културата да поразчопля“ по малко,  би могло нещата да започнат да се оправят“, заяви в ефира на Класик ФМ радио оперният певец Кирил Манолов и призова „малко да се прояви интерес към духовността „таз сила нова“.

Баритонът с международна кариера бе удостоен с наградата "Златно перо" 2021. „Ние, артистите, сме хора, които се трогваме от такива неща, защото това е признание за нашата работа и любовта на публиката, за което ние работим. Човек дава цялото си сърце за това, което прави и такива признания ни стоплят душата и си казваме „Струва си, хубаво е, заслужава си целия напън. Нашата работа е неблагодарна и свързана с доста лишения. В някои бивши социалистически страни като Хърватия, където много съм работил в началото на кариерата ми, си оставиха почетните звания, които се раздаваха и в нашата страна. Едно признание на артиста винаги е добре дошло и му дава стимул да работи  още повече и да бъде на ниво и да се представя на най-високо равнище, на което може", сподели Кирил Манолов.

От няколко години той се утвърждава като изключителен Вердиев баритон. Неговата блестяща кариера преминава през оперните театри в Берлин, Парма, Чикаго, Рим, Севиля и др. Носителят на Златно перо 2021 не успя да получи наградата си по време на официалната церемония, тъй като представяше България в Португалия. На сцената на Националния оперен театър Сао Карлош в Лисабон той изпълни партиите на Микеле от операта "Мантията" от Джакомо Пучини.  „Театър Сао Карлош никога не е горял и не е разрушаван и е запазен в автентичен вид. Страхотно удоволствие е да пееш там, тъй като там дори по време на Втората световна война, когато не е имало къде да се работи, всички са отивали там, защото Португалия е била неутрална...Направихме 3 концертни изпълнения на „Мантията“ Елизабете Матош, Марко Берти, а дирегент Антонио Пироли. Оркестърът е фантастичен. Нивото е много високо, за което допринасят на 15 български музиканти, които работят там. Не успях да се запозная с всички, но с тези, които успях, това са професионалисти на много високо ниво. Концертмайсторът се погрижи за мен по начин, който много рядко се е случвало", припомня Кирил Манолов.

На 2 юни 2021г. почитателите на оперното изкуство ще имат възможност да се докоснат до един истински оперен шедьовър на 19 век. – „Макбет“ от Джузепе Верди. Световноизвестните български оперни певци Александрина Пендачанска и Кирил Манолов ще се представят с партиите на лейди Макбет и Макбет на сцената на Софийската опера и балет. В ролята на Банко ще им партнира Бисер Георгиев, а Даниел Дамянов като Макдъф. Диригент на концертното изпълнение ще бъде Оливър фон Донани. Съчетанието от въздействаща музика и драматичен сюжет нарежда “Макбет” сред най-успешните адаптации на Шекспировите трагедии на сцена, както и затвърждава мястото на Верди сред най-великите композитори.

„Александрина Пендачанска е голям професионалист, певица, артист. Много лесно се работи с такива хора, защото водещото става театъра, а музиката подпомага действието, драматургията", признава Кирил Манолов.  По думите му, „този обмен на енергия и флуиди на сцената мисля, че публиката го усеща веднага и вижда, че там става нещо интересно, което си заслужава да се чуе и види. Възможно е в бъдеще да се случи и сценичен вариант".

През последните години Александрина Пендачанска включва редица драматични роли в своя богат репертоар. Партията на лейди Макбет тя изпълнява за първи път през изминалия сезон във Франция и на фестивала „Опера в летния театър“ във Варна. Ролята на Макбет е дълго мечтана от баритона Кирил Манолов и той я изпява за първи път през август миналата година в морската ни столица.

Маестро Донани е бил артистичен директор на Словашката национална опера в Братислава, както и главен диригент на Чешката национална опера в Прага и в Уралската опера в Екатеринбург. През 2018 г. получава най-голямата руска театрална награда Златна маска в категория "Най-добър оперен диригент".

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с оперния певец Кирил Манолов в звуковия файл под снимките вляво.