Дуото Веско Пантелеев - Ешкенази - Людмил Ангелов се ражда по идея на Пантелей Пантелеев – бащата на известния цигулар

Дуото Веско Пантелеев - Ешкенази - Людмил Ангелов се ражда по идея на Пантелей Пантелеев – бащата на известния цигулар

Утре в „Европейски музикален фестивал“ е първата съвместна изява на именитите музиканти след прекъсване от няколко години

Дуото Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулка) - Людмил Ангелов (пиано) се ражда по идея на Пантелей Пантелеев – бащата на известния цигулар. В специално интервю за Classic FM радио Веско разказа за началото на това изключително творческо партньорство, готвейки се за предстоящата си обща изява с Людмил, която е утре в програмата на „Европейски музикален фестивал“.

Двамата музиканти се запознават преди много години по време на концерт във Видин, където всеки от тях имал солова изява. Тогава Веско е все още ученик и изпитва огромен респект към пианиста Людмил Ангелов, който вече е постигнал международна известност с участията си в престижни конкурси. Малко по-късно бащата на Веско, изявеният кларинетист - солист от Софийската филхармония Пантелей Пантелеев, ги среща отново и подхвърля идеята двамата да започнат да свирят заедно. Така през 1995 година Людмил кани Веско за участие във фестивала в Толедо, който пианистът организира тогава и още с първите си общи концерти двамата постигат феноменален успех. Вече 26 години забележителното дуо Веско Пантелеев - Ешкенази – Людмил Ангелов предлага незабравими музикални преживявания за публиката на всяка своя изява. Сред най-големите им творчески предизвикателства до момента са били концертните цикли с 16-те сонати за цигулка и пиано от Волфганг Амадеус Моцарт, които двамата изпълняват в Испания, в Нидерландия и частично в България.

Утре, 26 май предстои първата изява на дуото след няколкогодишно прекъсване. Концертът „Пиацола и Гершуин“ в зала „България“ от 19:30 ч. е по покана на „Кантус Фирмус“ и отбелязва 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола. „Много съм щастлив, че отново ще бъдем заедно на сцената пред нашата любима българска публика“, сподели Людмил Ангелов. „Нашето камерно музициране с Веско е една скъпа част за мен от моето развитие като музикант“, допълни той. Двамата изпълнители ще зарадват почитателите си с най-големите хитове на Астор Пиацола и Джордж Гершуин, които са в постоянния репертоар на ансамбъла, но  също и с нови пиеси, които ще бъдат изненада в програмата.

Ограничено количество билети за концерта могат да бъдат закупени онлайн на www.ticketsbg.com. За най-големите фенове, които биха искали да се докоснат отблизо до магията на този изключителен тандем, се предлагат специални VIP места, разположени на самата сцена. Те са в продажба единствено на касата на зала „България“. 

„Европейски музикален фестивал“ 2021 се провежда с подкрепата на Столичната община, като част от Календара на културните събития на града и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.  Съорганизатор на форума е Министерството на културата, а за реализацията на концерта партнира също Софийската филхармония.

Интервю на Радостина Узунова с Веско Ешкенази ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.