Триото на Максим Цеков за първи път в България с дебютен албум, включващ български композиции

Триото на Максим Цеков за първи път в България с дебютен албум, включващ български композиции

На 25 май от 19ч. в камерна зала „България“ представят “Take it East”

На 25 май от 19 ч. в Камерна зала „България“ за първи път у нас ще свирят Трио SMS в рамките на Международния фестивал „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“, който тази година се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Северин Нойбауер – саксофон, Максим Цеков – цигулка и Северин Хехвартнер – перкусии, по чиито инициали е създадено името на състава, сформират това необичайно трио, след като през 2016 г. се запознават по време на репетициите за турне в САЩ на виенския ансамбъл „Млади майстори“. Макар и тримата да учат в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (с чиято помощ те са гости на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ тази година), това, което ги свързва най-силно като ансамбъл, е общият им интерес към преплитането на класическата музика с уърлд теченията и импровизацията.

Поради липсата на авторски композиции за подобен състав, Трио SMS започват сами да аранжират и композират произведения или да ги поръчват. Така се и оформя като основен акцент на първия албум на триото – “Take it East”, пиесата „Мрежа“ на Джералд Реш, която е специално написана за състава. Вдъхновени не само от българските корени на Максим Цеков, но и от източното звучене, музикантите включват в диска си български фолклорни мелодии, произведение от руския композитор, философ и мистик от арменски и гръцки произход Георги Гурджиев, както и лични композиции.

На концерта в Камерна зала „България“ на 25 май публиката ще има шанс да чуе и произведения на Фридрих Гулда, Барток, Александър Владигеров-син и др., и да се наслади на младата енергия, талант и импровизации на тримата чаровни младежи.

Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%.

Билети ще намерите на касите на залата и в електронната мрежа-http://epaygo.bg/4255401061

Цялата програма на фестивала и всички съпътстващи събития, може да намерите на сайта www.sofiaweeks.com, както и на www.facebook.com/sofiamusicweeks

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Максим Цеков, Северин Нойбауер и Северин Хехвартнер, разположено в звуковия файл под снимките вляво!

Накратко за музикантите:

Максим Цеков е роден през 2000 г. в Австрия и от 2015 г. учи в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Носител е на наградата за млади музиканти “Musica Juventutis”. През юни 2020 г. прави своя рецитален дебют във виенския Музикферайн.

Северин Нойбауер е роден през 1998 г. във Виена в семейството на музиканти. Започва да свири на саксофон на 8-годишна възраст и учи в музикалното училище „Йохан Себастиан Бах“, а след това в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и в Университета за музика в Грац.

Северин Хехвартнер е роден през 1999 г. във Виена и започва да изучава перкусии на 6 години. През 2014 г. постъпва в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.