Надежда Цанова поставя

Надежда Цанова поставя "Curiosas по време на Романтизма" пред Тракийската гробница в Казанлък

Тази събота, 22 май 2021г. от 20:00ч.

Тази събота, 22 май 2021г. от 20:00ч. пред Тракийската гробница, разположена в парк “Тюлбето”,  ще се състои концерт-спектакъла "Curiosas по време на Романтизма". Той ще се проведе в рамките на "Фестивалът на Розата" в гр. Казанлък с помощта на Община Казанлък- Долина на рози и траки и много приятели и съмишленици. Входът е свободен!

Твърде специфичен романтизмът е символ на директното въздействие върху въображението, освободено от прекалено точния смисъл на думите и ограничаващите форми. Издигайки в култ индивида се спираме върху жената като символ на чувственост и отваряме дискусия за нейното присъствие през епохите. Жената е основен елемент за постигане на хармония и помирение с природата на човека.

Три представителки на различни изкуства (музика, танц, поезия) се обединяват за да презентират творчеството на едни от най-големите представители на романтизма. Това са пианистката Надежда Цанова, прима балерината и хореограф Веса Тонова и актрисата Йоана Буковска - Давидова – актриса. В спектакъла участва и премиер балетиста Росен Канев.

“Роялът ще бъде пренесен от София само за това  събитие”, заяви "идейният двигател" на проявата Надежда Цанова в ефира на Класик ФМ радио. Чаровницата на пианото, която е родена в Казанлък,  поясни, че музикалната селекция в "Curiosas по време на Романтизма" включва музикални творби от Шопен, Шуберт, Лист, Чайковски и поетични произведения от Мара Белчева, Анна Ахматова, Емили Дикинсън. През 2020г. първото онлайн представяне е събрало над 10 000 гледания, а спектакълът е заснет в Музея “Земята и хората” в София. Той е поставян и на откритите сцени пред Мадарския конник и пред паметника „Създатели на българската държава“ в Шумен. Казанлъшката Гробница, която е включена в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство, е поредната емблематична локация, на която той ще бъде изпълнен под открито небе.

Надежда Цанова участва в различни творчески проекти. Неотдавна тя взе участие в необичаен дигитален концерт - "Chacona - dialogues" с  кларинетиста и педагог Росен Идеалов. Впоследствие се включи в Седмицата на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич със сценичния си партньор- тромпетиста Петър Македонски. С него, в началото на март 2021г., тя за първи път стъпи на руска сцена, като дуото изнесе рецитал в концертната зала на Музея на Чайковски в Москва. Цанова и Македонски  станаха първите български музиканти, които имаха честта и удоволствието да изнесат концерт в Баженовската зала на Двореца на Екатерина Велика в Царицино. Концертът ще бъде излъчен за 24 май пред многохилядна аудитория и може да бъде проследен онлайн.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с пианистката Надежда Цанова и прима балерината и хореограф Веса Тонова в звуковия файл под снимките вляво.