Уникален мултимедиен концерт разкрива красотата и културното богатство на Португалия

Уникален мултимедиен концерт разкрива красотата и културното богатство на Португалия

„Европейски музикален фестивал“ представя "Tocando Portugal" на 11 юни от 19.00ч. в зала „България“

"Tocando Portugal" („Да свириш Португалия“) – така се нарича уникалният мултимедиен концерт, който ще бъде представен на 11 юни от 19:00ч. в столичната зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021. Изключително съчетание от звук и картина, които дават възможност за пълно потапяне в богатата и неповторима култура на Португалия. Създатели на концепцията са музикантите от ансамбъл „Румош“ - Жоао Вашко (пиано), Ан Виторино д'Алмейда (цигулка) и Луиш Гомеш, (кларинет). Тримата класически изпълнители с международна кариера са водени от желанието да интерпретират националните музикални традиции чрез енергията и динамиката на съвременността. Иновативен и амбициозен, техният проект  представя музика от десет португалски региона, аранжирана за цигулка, кларинет и пиано, в съчетание с прожекцията на филми, отразяващи природната и архитектурна красота на всяка област, както и разкази на реални хора, които говорят за спецификата и духа на съответното място.

Концертът е привлекателен не само заради своята интерактивност и голям стилов обхват на музиката, техническото и художествено съвършенство на програмата, но и заради достъпността, която докосва всички типове публика – от най-ерудираната до най-широката. Чрез средствата на различните изкуства, събитието кани слушателите да открият и съпреживеят атмосферата на страната, запознавайки ги с пейзажи, градове, квартали, паметници, а също с танците, обичаите и хората на Португалия.

Създаден през 2015 г. "Tocando Portugal" е представен премиерно в Лисабон, а след това и в много други страни по света – Франция, Германия, Швейцария, Дания, Южна Африка, Намибия, Тунис, Куба, Бразилия, САЩ, Китай и др. Спектакълът ще гостува и в България по повод финала на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз и в чест на Националния празник на страната – 10 юни. Проектът се реализира в партньорството с Португалския културен и езиков център „Камойш“ и Софийската филхармония. 

 „Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на СО и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.  

Билетите за концерта „Да свириш Португалия“ на 11 юни са в продажба на касата в зала „България“ и на Ticketsbg.com 

За музикантите от ансамбъл „Румош“

Жоао Вашко е преподавател по пиано в Консерваторията в Лисабон. Той е изнасял концерти на повечето големи музикални сцени в родината си, а също в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия. Той е реализирал няколко албума -  „AlémFado“, за пиано соло; DVD „Tocando Portugal“ с ансамбъл Rumos; „2016“ за клавирно трио с неговата първа творба като композитор и компактдискът „20 Fingers - от Моцарт до Шико Буарке“, рецитал за пиано на 4 ръце с Едуардо Жордао. По време на локдауна през 2020 г. той създава първия си Концерт за пиано, поръчан от Армандо Мота – пианист и диригент. Премиерата е предвидена за сезон 2021/22.

Жоао Вашко е възпитаник на Националната консерватория в Лисабон, Висшето училище за музика в Лисабон и има магистърска степен по музикални изкуства от Нов Университет на Лисабон.

Жоао Вашко също е фотограф и режисьор на филми. Първият му късометражен филм „A Carruagem“ (2015), е награден във фестивала за дигитален филм на Inatel, избран за “Short Film Corner“ на фестивала в Кан и спечелва „Grand Prix Cinerail“ на фестивала Cine Rail в Париж. Вторият му филм, късометражният документален филм „Дърворезба или най-красивата работилница на света“ (2017), е избран от американски и европейски филмови фестивали и е прожектиран в страни от четири континента, спечелвайки Наградата на публиката на 18-тия „Фестивалът на Лукания“  (Италия). Най-новият филм на Жоао Вашко ”111 671 - Балада за пиано” е документален филм, избран и награден на няколко филмови фестивала.

Цигуларката Ан Виторино д’Алмейда е дъщеря на известния португалски композитор Антонио Виторино д’Алмейда. Освен изпълнител, тя самата също е композитор и преподавател в Националната консерватория в Лисабон. Родена е през 1978 г. и завършва Висшата национална оркестрова академия (ANSO) при Агнес Сароси. Посещавала е майсторски класове по цигулка при Джеймс Далгрийн, Галина Турчанинова, Максим Венгеров и др.

Тя е активен камерен музикант и един от основателите на квартет „Лопеш-Граса“. С този състав е записан албумът „Португалска музика за квартет“ (2008) с творби на нейния баща Антонио Виторино д'Алмейда и Фернандо Лопеш-Граса. Изпълнителката е също и сред основателите на квартета „Камойш“ и на трио „Румош“, създадено през 2015 г., с които концертира в Бразилия, Германия, Дания, Намибия, Южна Африка, САЩ, Куба, Франция, Швейцария, Тунис, Кабо Верде и Китай.

През 2019 г. тя записва двоен албум „A Sombra dos Sentidos“, включващ нейни камерни творби. Една от тях „Contos e Improvisos“ получава през 2019 г. наградата Harvey Philips в Айова (САЩ).

Ан Виторино д’Алмейда композира музика за редица театрални пиеси и документални филми - "Писма до диктатурата" на режисьора Инеш де Медейрош, „A Carruagem“ на Жоао Вашко, удостоен с почетно отличие на видеоконкурса Inatel и победител в Grand Prix Cinérail 2015 в Париж. През 2017, 2018 и 2019 Ан е официален композитор на фестивала Gravíssimo! и често пише музика за Камерния оркестър на Кашкайш и Оейраш. През 2019 г. прави оркестрация на сигнала за  новините на Националната телевизия и радио на Португалия (RTP).

Луиш Гомеш (кларинет) е възпитаник на Националната консерватория и Висшето музикално училище на Лисабон. По-късно специализира в Консерваторията на
Ротердам и в Нов Университет на Лисабон, където получава степен по психология и педагогика на музиката. Изпълнителят е отличен с награди от много национални и международни конкурси. Той е свирил с Оркестъра на „Jeunesses Musicales“,  
„Mediterranean Youth Orchestra“, Нова Португалска Филхармония и др.
Луиш Гомеш е бил солист на ансамбъл „OrchestrUtopica“, Оркестъра  на Кашкайш и Оейраш, Група за съвременна музика - Лисабон, Moterrey Clarinet Festival
Orchestra и Symphonic Band PSP. Сътрудничи си с Оркестър „Гулбенкян“, Португалския симфоничен оркестър, „OrchestrUtopica“,  Sinfonietta de Lisboa и др. Луиш Гомеш участва в редица камерни състави - Кларинетен квартет на Лисабон, Лисабонската група за съвременна музика, ансамбъл „Румош“ и наред с това е директор на културната асоциация CULTIVARTE. Той е преподавател по кларинет в Националната консерватория и в Университета на Евора.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.