„Европа танцува“ – музикално-танцов спектакъл за малки и големи  на 21 май под куполите на „Ларгото“

„Европа танцува“ – музикално-танцов спектакъл за малки и големи на 21 май под куполите на „Ларгото“

В събитието от „Европейски музикален фестивал“ участват над 280 танцьори от детски и професионални състави

„Европейски музикален фестивал“ 2021 кани столичната публика на музикално-танцовия спектакъл „Европа танцува“ на 21 май от 18:30 ч. под куполите на „Ларгото“. Събитието стана традиционна част от програмата на фестивала, събирайки многобройни почитатели на танцовото изкуство от различни възрасти. Над 280 танцьори от представителни детски и професионални състави ще забавляват публиката с изпълнения на танци от различни стилове и епохи – колоритни и вдъхновяващи със своята енергия и изящество. В програмата ще се редуват класически и модерен балет, национални танцови  традиции от Испания, Ирландия, Бразилия, Мексико, спортни танци и разбира се, български фолклор. За първи път в проявата ще участват Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с директор Георги Андреев, школата „Dance Academy“, представена от инструкторите Георги Ганев, Радмила Борисова и Росен Идеалов, както и ученици от 144-то СУ „Народни будители“ с техните преподаватели по хореография Валентин Иванов и Ирена Кременска. Партньори и участници в концерта ще бъдат също първокласните ансамбли „Средец“ (ръководители Ива Търнева и Николай Илиев)  и „Здравец“  (ръководители Георги, Александра и Божидара Стоянови) към Дом на културата „Средец“, Танцово ателие „Алегрета“ (ръководител Илина Агова), Клуб по спортни танци „Стил“ (ръководител Анелия Серафимова) и фолклорните ансамбли „Изворче“ (ръководители академик Красимир Петров и Стефания Михова) и „Бъдниче“ (ръководители Милена Велинова и Марек Дяков) от Националния дворец на децата, известната класическа балетна школа „Маша Илиева“, танцова двойка Магдалена Янева и Стефан Николов, която участва със съдействието на Институт „Сервантес“ - София /Instituto Cervantes- Sofía/. Водещ на събитието е Георги Митов - Геми – опитен журналист от Classic FM радио, който умее да създава неповторима празнична атмосфера на спектакъла. Входът е свободен.

„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с подкрепата на Столичната община - Календар на културните събития на СО и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Съорганизатор е  Министерството на културата. Официалното откриване на форума е на 21 май от 16:00 ч. на „Ларгото“ с тържествената церемония „Златно перо“, на която 24-ма изтъкнати български дейци на изкуството и културата ще получат златното отличие. Гости на фестивалната програма през тази година ще бъдат талантливите наши музиканти Албена Данаилова, Веско Пантелеев – Ешкенази, Людмил Ангелов, Григор Паликаров, Георги Черкин, както и изявени чужди изпълнители от Португалия, САЩ, Германия и Гърция.    

 Повече за участниците в концерта „Европа танцува“:

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да “превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев, както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света. Дейността на ансамбъла по своеобразен начин възражда, съхранява и разпространява тази древна и красива традиция, като същевременно влага нови творчески идеи при въплъщаването й. От създаването си до днес  ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Танцово училище Dance Academy е създадено в началото на 2009 г. Неговата цел е да се популяризират танците и да се наложат като начин на забавление и разтоварване, да им се вдъхне един нов имидж, разкриващ красотата и богатството на различните видове танци. Като преподаватели са привлечени едни от най-добрите и известни хореографи във всички стилове, които са се наложили като атрактивни и интересни. През годините в школата работят ярки имена като Маша Илиева, Бианка Панова, Милен Данков, Димитър Божилов-Мако, Боряна Сечанова, Електрик форс, както и голяма част от професионалните танцьори в танцовите формати – Трендафил Сърмов, Атанас Месечков, Яна Акимова, Кремена Илиева и много други. Училището е основен организатор или партньор за реализацията на редица успешни проекти, между които участия в телевизионните предавания Dancing Stars, Bailando, Vip Dance, Music Idol, благотворителни балове съвместно с Фондация „За нашите деца“, фестивал за български фолклорни танци „Хоро в София“,  реализиран пет поредни години, създаване и разпространение на самоучител по танци на десет вида танци, съвместно с в. „Труд“ и др.

За Балетна школа „Маша Илиева“ 2020-та година е юбилейна. Вече 25 години школата има своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и елитни балетни училища по света. Сред най-успешните концерти на школата са “Лешникотрошачката” (1999), “Куклената фея” (2000), “Първата Коледа” (2003), “Урок по танц” (2004), “Цветята на малката Ида” (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и създател на трупата “Младият балет на България”.

Танцовото ателие „Алегрета“ е създадено през 2013 година от г-жа Илина Агова – магистър по балетна режисура. Занятията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар) от преподавателя Илина Агова. Това позволява да се обучават деца с различни природни данни и танцови умения. Най-способните възпитаници имат възможност да продължат обучението си в танцовата школа „Алегрета“ към Националния дворец на децата. Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма „Случаят Кюри“. Школата има богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.

Клуб по Спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата е създаден през 1989 г. от Анелия Серафимова, която е ръководител, хореограф и консултант на специализирана танцова литература, носител на престижната награда "Златна лира" за цялостно творчество oт 2019 г.

Представителният ансамбъл "Изворче" към Националния дворец на децата е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е  през есента на 1961 година от  ст. н. с., д-р Михаил Букурещлиев – известен български фолклорист. Ръководители на танцовия състав са: Рахила Петрова - носител на орден "Кирил и Методий" и "Сребърна лира" на СБМТД; Мирослав Славов и Стефана Михова. Вокален педагог е Петя Букурещлиева - Стефанова. ДЮФА "Изворче" е носител на орден "Кирил и Методий", на почетни грамоти и плакети, първи места за изпълнителско майсторство и музика в конкурса за "Голямата танцова награда на София" и др. "Изворче" е носител на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч-Полша и "Радостта на Европа" - Белград, Сърбия. Разнесъл е красотата на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Кипър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция.

Танцов ансамбъл „Бъдниче“ към Националния дворец на децата е основан през 1946 г. с името „Росна китка“, а през  2003 г. е преименуван със сегашното си име. През 2012 г. хореограф  на състава става Марина Рашкова, като две години по-късно тя  основава Школа по характерни танци, заедно  с  композитора  Марек  Дяков. Над  100  деца между 5 и 12-годишна възраст всяка година  правят  своите  първи  стъпки  в състава, по пътя към изучаването на уникалния български фолклор. В стремежа си да изненада и очарова своята публика, ансамбълът включва танцови произведения от различни етнографски области на България, както и тематични танци с изразен детски фолклорен характер. Танцов ансамбъл „Бъдниче“ е гостувал в Турция  (Анкара, Анталия),  Полша (Краков), Гърция  (Ставрос), България (София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Приморско, Разград, Хасково) и др. Ръководители на състава са Милена  Велинова – хореограф и Марек  Дяков – музикант и композитор, автор на най-новите произведения за ансамбъла.

Учениците от 144 СУ „Народни будители“ изучават хореография, музика и изобразително изкуство от първи до дванадесети клас. За тях се грижат учители с големи сърца, обичащи децата, професията си и изкуството. Многобройните награди и отличия доказват, че добрата екипна работа носи не само резултати, но и удоволствие за всички. Училището е член на Световната танцова асоциация към ЮНЕСКО и на Асоциацията на европейските музикални училища (ЕМУ). Носител е на три сертификата за качество по европейските програми „Коменски“.

Танцов ансамбъл  „Средец“ към ДК „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св.Св. Кирил и Методи“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие „Златно перо“ и др. Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие“ от МФФ в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг,  Германия и др.

Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът  му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса  взимат участие и самите танцьори, както и техните  родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.

 „Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация.