Вторият тур на конкурса на „Кантус Фирмус“ за млади инструменталисти ще се проведе на 16 май

Вторият тур на конкурса на „Кантус Фирмус“ за млади инструменталисти ще се проведе на 16 май

На 16 май 2021г. в зала Оборище 5 в София

Вторият тур на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“ ще се проведе на 16 май в зала Оборище 5 в София. Млади таланти от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и София ще премерят сили с изпълнение на живо пред авторитетното жури на конкурса. Събитието се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио.

До втория етап от състезанието са допуснати по десет участници от всяка възрастова категория. Прослушванията за групата до 15 години са от 10:00 ч. до 12:00 ч., като в нея ще се състезават изпълнители на пиано, цигулка, виолончело и флейта. Втора възрастова категория (до 22 години) ще се представи от 14:00 до 17:00 ч., а сред класираните кандидати са инструменталисти със специалност пиано, цигулка, виолончело, кларинет, тромпет, както и камерни ансамбли – дуо и трио. Организационният екип на конкурса отново ще осъществи аудио и видео записи на участниците и всички изпълнения ще бъдат излъчени в ефира на Classic FM радио и в Youtube канала на „Кантус Фирмус“.  

Компетентното жури в състав Георги Черкин, Статис Карапанос, Даниела Ханджиева, Людмил Ненчев и председател Григор Паликаров ще определи финалното класиране, но слушателската аудитория на Classic FM радио също може да се включи със своя вот. В периода 19 – 29 май на уебстраницата на радиото ще бъдат достъпни всички аудио записи от ІІ-рия тур и желаещите могат да гласуват за своите фаворити. Участникът с най-много точки от публиката ще получи специалната награда на Classic FM радио. Всички резултати от ІІ-ри тур ще бъдат обявени на 1 юни.

Актуална информация за конкурса можете да намерите на:  http://cantusfirmusbg.com/.

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts

https://www.youtube.com/channel/UCeAzKj1hjKzJGRQPHXZE_vA

 

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят „Европейски музикален фестивал” с 20-годишна история, циклите от концерти „Музиката на Америка“, „Концертмайсторите“, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски” и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.