Номинираният за „Грами" Рафаел Агире пред Classic FM radio: „Музиката е изкуство, в което трябва да се използва огромно въображение“

Испанският китарист дебютира в страната ни на 14 май 2021г. от 19ч. в зала „България"

„Музиката е изкуство, в което трябва да се използва огромно въображение.  Радиото ти дава възможност да си представиш много добре музиката, която чуваш“, заяви в ефира на Classic FM radio испанският китарист Рафаел Агире. Номинираният за „Грами“ музикант ще дебютира на българска сцена със Симфоничния оркестър на БНР в дългоочаквания концерт „Испания" на 14 май от 19 ч. в Зала „България". Под диригентството на Марк Кадин Радиосимфониците ще представят една от най-цветните си програми с необикновена селекция от музикални картини на забележителни композитори - Рапсодия за оркестър „Испания" от Еманюел Шабрие, Испанско капричио от Николай Римски-Корсаков и Сюита №2 от балета „Тривърхата шапка" от Мануел де Файя. Събитието е част от културния календар на Посолството на Испания за отбелязването на 110 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Испания.

Рафаел Агире ще изпълни знаменития Концерт за китара „Аранхуес" на Хоакин Родриго. С това произведение музикантът дебютира на Фестивала Вербие в Швейцария, а изпълнението му, излъчено по medici.tv, е най-гледаното видео на тяхната Фейсбук страница с повече от 3 милиона гледания за 12 месеца. „Концерт “Аранхуес” е уловил едновременно няколко неща – испанската личност, в която има любов, загуба, изоставяне. Тези качества усещаме всички, дори и без да знаем историята на произведението, и се чувстваме въвлечени в магията на китарата като инструмент с един от най-красивите звуци. Тази експлозивна комбинация очарова публиката, която желае да слуша все повече и по-често творбата, която е и толкова известна“, поясни Рафаел Агире.

От 8-годишна възраст той изучава китара в Музикалното училище в Малага, а на 16 години получава стипендия от Испанското правителство и Германския фонд „Хумболт“, като продължава обучението си в Консерваторията в Дюселдорф. Спечелването на 13 Първи награди от най-престижните международни конкурси за класическа китара бележи началото на блестящата му кариера. Днес Рафаел Агире е международно признат музикант, който притежава неповторимо виртуозно майсторство, богат и разнообразен репертоар.

„Първо се влюбих в китарата, а после в класическата музика, която първоначално като дете ми беше трудна за слушане“, припомня Агире. „Китарата има близко звучене и се използва навсякъде в традиционната испанска музика. Като малък, нито съществуваше интернет, нито можеше да гледаш видеоклипове онлайн, а само стояхме пред телевизора. Да слушаш диск у дома по онова време е равносилно днес на това да гледаш видео в Тik Tok, Youtube или Instagram през телефона ти, докато пътуваш. Нужно е само едно- да чуеш музика, която да те развълнува. Може да не знаеш защо те вълнува, но го прави, и в това се състои нейното величие. Точно защото те е развълнувала, музиката те кара да събудиш любопитството си и да потърсиш нещо повече за нея. Има хора, които са пленени от музиката повече от тези, които посещават консерватории или взимат уроци или майсторски класове по музика. Смятам, че музиката ми даде много добри неща в живота и съм длъжник на света. Този начин да  върна дължимото облагодетелства публиката, която открива своите пътища да проникне в този красив свят“, подчертава виртуозният испански китарист.

Рафаел Агире е свирил в реномирани концертни зали като Карнеги Хол, Концертгебау, Филхармонията на Елба, Концертхаус Виена, Сеул Арт Център и много други. Бил е на една сцена с Джон Пауъл – един от актуалните холивудски композитори, чиято музика звучи в последния епизод на “Междузвездни войни”. С фадо певицата Филипа Тавареш свири в Музея на фадото в Лисабон, а в областта на камерната музика развива своите музикални проекти с френско-швейцарската виолончелистка Надеж Роша. „Харесва ми да правя различни неща. В YouTube канала ми на практика всяка седмица публикувам нови видеозаписи. Обичам да излизам от стриктната класика, защото мога да бъда класик, но и популярен. Мога да направя китарен аранжимент на всяко парче от поп музиката“, добави Агире.

Музикантът с гореща испанска кръв смята, че няма тайна да завладееш сърцето на една дама само с една китара. „Мисля, че за да го направиш, е нужно да вложиш страст и откровеност в това, което правиш, без да мислиш за последствията, за резултата, така че тайната е да почувстваш страстта“.

Още за класиката, фламенкото и емоциите на музикалната сцена и в живота чуйте в цялото интервю на Георги Митов-Геми с испанския китарист Рафаел Агире в звуковия файл под снимките вляво, реализирано със съдействието на Музикална къща БНР.