Кремона се превръща в център за следдипломна квалификация

Сред преподавателите е цигуларят Салваторе Акардо

В италианския град Кремона от есента на тази година ще заработи нов център за следдипломна квалификация в областта на висшето музикално образование. Градът, известен в цял свят с прочутата си лютиерска школа и традиции, ще стане средище за научни изследвания и обучение в различните музикални дисциплини. Създава се нов център, който ще бъде изцяло посветен на струнните инструменти – Stauffer Center for Strings ще бъде открит през октомври и става първият подобен международен център на територията на Италия. Това се случва след една доста трудна година за Кремона, тъй като световната столица за производство на цигулки се оказа силно засегната от коронавирусната криза. Но надеждата за възвръщането на музикалния живот отново се появява и на 1 октомври 2021г. се очаква официалното откриване на бъдещата следдипломна академия. Тя ще бъде разположена в Palazzo Stradiotti /преименувана на Palazzo Stauffer/, красива емблематична сграда от XVII век в центъра на града, където са насрочени тържествата по откриването, включително и Ден на отворените врати.

Преподавателският състав включва: Салваторе Акардо /цигулка/, Бруно Джурана /виола/, Антонио Менезес /виолончело/, ​​Франко Петраки /контрабас/ и музикантите от Quartetto di Cremona. Проектът се основава на опита на Академията „Валтер Щауфер” в Кремона, която е създадена преди 35 години и възниква половин век след учредяването на едноименната фондация, кръстена на швейцареца Ернст Валтер Щауфер. Обучението в центъра ще бъде насочено към талантливи музиканти, като надграждане на вече постигнатото от тях, а за да има по-голям достъп до академията всички предлагани програми ще бъдат подплатени с пълни стипендии. Сред програмите, които се предлагат на студентите, ще има такива по композиция, музикална продукция, корпоративен мениджмънт и др. Реставрацията и интериорния дизайн на Palazzo Stauffer, където е седалището на Stauffer Center for Strings, са поверени на италианското Архитектурно бюро Pininfarina.

Една съвременна институция за висше музикално образование „трябва не само да подготвя артистите на утрешния ден, но и да има задължението да допринесе за едно по-добро общество“, смята Паоло Петрочели, генерален директор на новия Център и на Академията Щауфер, който възторжено написа в Twitter: „Това е проект, който се случва веднъж в живота! Чувствам се горд и развълнуван от стартирането на Stauffer Center for Strings – тук в Кремона, откъдето започна всичко“.