Маестро Найден Тодоров - за Накараяков и Симфония №1 от Луис Глас

Маестро Найден Тодоров - за Накараяков и Симфония №1 от Луис Глас

13 май 2021г., 19ч., зала "България"

Сергей Накаряков - един от най-великите тромпетисти на нашето време ще бъде солист на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. На 13 май от 19ч. в зала "България", определяният за най-големият жив тромпетист, „Паганини на тромпета“ и „Карузо на тромпета“ музикант ще представи Концерта за тромпет и оркестър на Александър Арутюнян. Второто произведение на вечерта е Симфония No 1 от Луис Глас.

Накаряков се съгласи да включи България в програмата си, след като цигулярят Рей Чен съобщи, че не може да пристигне в България заради затруднения в придвижването, породени от Корона кризата.

„Успяхме да разменим концертите на двамата артисти. Малко преди пандемията се договорихме с Накаряков за Концерта за тромпет на Арутюнян. Това беше концертът, който ме накара да се влюбя в този инструмент. Той трябва да остане в нормалния репертоар на оркестрите, а причината да не бъде е, че малко тромпетисти могат да го изпълнят. Концертът съчетава арменска интонация и романтична музика“, сподели в ефира на Класик ФМ радио диригентът Найден Тодоров.

Той разкри, че получава идеята да запише симфониите на Луис Глас от директора на Датската национална звукозаписна компания, който му изпраща ръкописите.  „Във времето на късния романтизъм има сблъсък на Брамс и Вагнер. Симфония № 1 е някаква особена смесица от двете. Тя въздейства на емоциите на всеки. Тази музика незаслужено не е изпълнявана в България и ние поправяме тази несправедливост“, подчерта маестро Тодоров. „Ако Луис Глас имаше възможност да продължи кариерата си на концертиращ пианист, нямаше да имаме неговата гениална музика. В първата му симфония има директни препратки към Цезар Франк и Вагнер. Можем да чуем и някои интонации, които по-късно са се появили в Холивуд“, поясни още диригентът. "Заповядайте на 50 процента капацитет на публиката и 200 процента красива музика!", призова той.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Сергей Накаряков е сред най-търсените тромпетисти в света, постигнал изключителен успех, нарушавайки смело установените правила за изпълнение на класическа музика на тромпет. Неговата изключителна дарба е забелязана, когато едва 13-годишен участва на фестивала в Корсхолм, Финландия. Роден е в Нижни Новгород през 1977 г. На 6-годишна възраст започва да свири на пиано, но след катастрофа, когато е на девет години се налага да изостави клавишите и да се преориентира към тромпета. Негов учител става баща му. Първата изява на Сергей Накаряков зад граница е през 1990 г, когато невръстният тромпетист гостува за първи път в България.

На фестивала на Иво Погорелич в Бад Ворисхофен, Германия през 1991 г. привлича вниманието върху себе си, а през август същата година дебютира с Литовския камерен оркестър на Залцбургския фестивал, където получава наградата Prix Davidoff. Сергей Накаряков триумфира в световните музикални центрове Hollywood Bowl в Лос Анжелис, Lincoln Center в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Royal Albert Hall в Лондон и др. Участва във фестивали в цяла Европа, Америка и Канада, като всяка година осъществява и няколкоседмично концертно турне в Япония. Благодарение на изключителната си виртуозност и красота на звука той изпълнява с лекота на тромпет дори транскрипции на концерти и пиеси за цигулка. Удостоен е с голямата награда ECHO Klassik Award за инструменталист на годината (2002 г.).

Често изнася рецитали с пианистките - Вера Накарякова, негова сестра или с Мария Меерович (Белгия), с която гостува в София за откриването на Сезон 2014/15 на Софийската филхармония. Работи с най-големите съвременни солисти, оркестри и диригенти, сред които легендарната пианистка Марта Аргерич.