За първи път представят бразилска класическа музика за клавирно дуо в София

За първи път представят бразилска класическа музика за клавирно дуо в София

11 май 2021г., зала НМА, 18.00ч., вход свободен

На 11 май, вторник, от 18ч в концертната зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София за първи път дуото Десислава Щерева-Евгения Симеонова ще въведе публиката в бразилската музика за клавирно дуо. Събитието е в рамките на 2-рия Фестивал на бразилската класическа музика, организиран от Културния институт “Зенон” с подкрепата на Посолството на Федеративна република Бразилия и включен в програмата за отбелязване на 100-годишнината на Националната музикална академия в София. Входът е свободен до запълване на залата в съответствие с въведените противоепидемични мерки!

Тази година на фокус е рядко изпълняваната бразилска класика, която не е записвана до момента, като проектът се развива в Москва, Баку, Ню Йорк, както и в Бразилия. Акцентът в България е клавирната музика и по тази причина във фестивала участват както студенти в НМА и млади пианисти като Инес Симеонова и Иван Керековски, така и преподаватели като Галина Апостолова и Ростислав Йовчев.

Във фестивала се включва и дуото Щерева- Симеонова, което ще осъществи първи записи на произведенията от програмата:

 - Emilio Terraza (род.1929г.) - Tango M.37 for 2 pianos

  - Luciano Gallet - 12 Exercicios Brazileiros for 4 hands - (1893-1931)  /90 години от смъртта на композитора/

  1. Valsa sestrosa
  2. Puladinho
  3. Dobrado
  4. Chorinho
  5. Modinha
  6. Tanguinho
  7. Schotish Brasileira
  8. Seresta
  9. Maxixe
  10. Polka sertaneja
  11. Puladinho
  12. Batuque

- Maria Helena Rosas Fernandes (род. 1933г.) - Improviso for 4 hands

- Roberto Victorio (род. 1959г.) - IKS for 4 hands

- Oscar Lorenzo Fernandez (1897-1948) - Jongo da 3a Suite Brasileira for 2 pianos

 - Najla Jabor - Pandemonio for 2 pianos - (1915-2001) /20 години от смъртта на композитора/

- Mario Ferraro (род. 1965г.) - Sambaquis (Shell-Mounds) for 2 pianos

Второто издание на Фестивала на бразилската класическа музика /„Бразилска клавирна феста-2“/ се стреми за да надникне в сложната плетеница на стилово разнообразие, създадено от бразилските композитори в продължение на почти два века. След успеха на първия фестивал от 2019г., който представи бразилски композитори освен в клавирната сфера, така и за китара и струнни инструменти, основният двигател на тази идея- бразилската пианистка Нара Васконселос, която живее от 15 години в България и е живият мост между българската и бразилската музикални култури, продължава да намира интересни страници с произведения, които или не са били изпълнени въобще, или са изпълнени еднократно, или след живото им пресъздаване на концерт, не са разпространени на звукозапис. Това е критерият, по който тези творби са предложени на изпълнителите на този концерт, които за втори път посвещават своя труд в продължение на два-три месеца, за представят нa българската публика един по-странен и непознат интонационен свят.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов- Геми с пианистката и преподавател в НМА проф. Евгения Симеонова в звуковия файл под снимката вляво.