Музика на Пиацола и Гершуин в Европейския музикален фестивал с дуото Веско Пантелеев - Ешкенази - Людмил Ангелов

26 май, зала „България“, 19:30 ч.

Точно пет години след успешната премиера на CD албума „Танго“ в „Европейски музикален фестивал“, брилянтните наши музиканти Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулка) и Людмил Ангелов (пиано) се събират на една сцена с нов творчески проект. „Пиацола и Гершуин“ се нарича концертът, който те ще представят в 21-вото издание на „Европейски музикален фестивал“ на 26 май в зала „България“ от 19:30 ч. Събитието отбелязва 100-годишнината от рождението на великия аржентински майстор на тангото, която се чества навсякъде по света през 2021 г. В програмата са събрани великолепни аранжименти за цигулка и пиано на някои от любимите песни на Гершуин, като I Got Rhythm, Someone to Wacht Over Me и Embraceable You, а също страстните танга на Астор Пиацола Libertango, Oblivion, Vuelvo al sur и др. В допълнение ще звучи и музика от Ариел Рамирес – известният аржентински композитор и автор на „Креолска меса“, също във връзка с годишнина от рождението му. „Европейски музикален фестивал“ 2021 се провежда с подкрепата на Столичната община, като част от Календара на културните събития на града и е под патронажа на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Съорганизатор на форума е Министерството на културата, а за реализацията на концерта партнира също Софийската филхармония.

Дуото Веско Пантелеев – Ешкенази – Людмил Ангелов съществува от 1995 година. Всеки от двамата музиканти има ярка индивидуалност и развива своя блестяща самостоятелна кариера. Дуото се събира периодично за различни творчески проекти, които са винаги възторжено приети от публиката и критиката. Ансамбълът концертира в много градове на Европа и България и издава няколко албума.

Цигуларят Веско Пантелеев – Ешкенази е концертмайстор на елитния  Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г. Концертирал е в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай и е участвал във фестивали като „Мидем“ в Кан, „Монпелие“ и „Атлантик“ (Франция), в Нант и Реймс, Новогодишния музикален фестивал в София, „Европейски музикален фестивал“, „Варненско лято” и „Аполония”. Веско Пантелеев – Ешкенази е свирил като солист с Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Софийската филхармония, Оркестъра на Класик ФМ радио, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандската филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин и др.

Пианистът Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано,  „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. Реализирал е записи за компаниите RСА, Gega New, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, VelaRecords и Virginia Records. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов институт във Варшава с отличието „Grand Prix du Disque Chopin“.

Билетите за концерта „Пиацола и Гершуин“ са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.