Италианци издадоха запис на Гена Димитрова в операта „Андре Шение" отпреди 30 години

Лимитирано издание излиза в България по повод 80-тата годишнина от рождението на оперната прима

Италианци издадоха архивен запис отпреди 30 години от операта „Андре Шение" от Умберто Джордано с участието на великата Гена Димитрова. Спектакълът е изнесен през май 1991г. в Генуа, когато оперната прима празнува 50-тия си рожден ден. Нейни партньори на сцената са Джузепе Джакомини и Джорджо Занканаро, а на диригентския пулт е Паоло Олми. Дискът има специално лимитирано издание за България с текст на обложката на български език.

Преди 2-3 години италианската компания „Бонджовани” се опитва да го публикува, но отначало е имало съпротива от диригента. Записът е направен в Театър „Политеама Маргерита” и това е последната постановка, играна там, преди отварянето на Театър „Карло Феличе”, който по това време е в ремонт”, разкри в ефира на Класик ФМ журналистът Димитър Сотиров по време на радиопремиерата на албума. „Когато преди 5 години с племенницата й Милена Стойкова работихме върху филма „Обич за Гена” /вж. видео под снимките вляво/ успяхме да открием два момента от тази постановка /малка репетиция с диригента Паоло Олми и тенора Джузепе Джакомини/ и от честването на 50-тия юбилей на Гена /разрязване на празнична торта/, които са включени във филма”, поясни Сотиров.

Гена и Джузепе бяха във върхова форма и незабавно осъществиха онази връзка със зрителя, която прави една оперно събитие специално. Високите им тонове трептяха с несравними чистота, сила и светкавична атака. Фразирането им беше впечатляващо и неуморно. Емоционалната температура на изпълнението им караше колективното сърце на публиката да потреперва. И най-важното от всичко - те взимаха нотите и артикулираха думите с онази страст, която прави разликата между една приятна оперна вечер и представление, което трябва да бъде записано за онези, които не са имали шанса да го наблюдават на живо”, коментира в описанието на диска Бернардо Пиери. „Гена Димитрова привнесе в Мадалена един специфичен артистичен апломб, който  помним от нейната царствена Елизабет дьо Валуа в „Дон Карлос" на Верди. По този начин българската певица изважда героинята на Джордано от прекомерния веризъм, в който я вкарваха някои от предните нейни изпълнителки, заслужено адмирирани за своите интерпретации”, пише още Пиери.

Началото на 90-те години нейната форма е блестяща и върхова и продължава до края на този период. Това е считано от специалистите за „края на Златната ера на операта”. Такова съчетание на гласове като тези на Джузепе Джакомини, Гена Димитрова, Джорджо Занканаро трудно може да се чуе след това”, добави Димитър Сотиров. „Целта на диска е да се увековечи за истинските любители и ценители на операта един изключителен миг от историята на това изкуство и то не само в лицето на един изпълнител, състав или диригент, а като цялостен спектакъл. След повечето арии и дуети могат да се чуят изключителните аплаузи и нейната благодарност”, каза още журналистът.

По повод 80 години от рождението на Гена Димитрова на 6 май 2021г. в YouTube канала на Фондация „Гена Димитрова” ще бъде показан дебюта на оперната прима в САЩ през декември 1981г. с операта „Ернани” от Джузепе Верди. Предстои и специална изненада в следобедните часове на 6 май в рамките на поредицата „Диалози от дома” в Инстаграм с автор Димитър Сотиров, която навършва своята първа годишнина.