Почина Криста Лудвиг - едно от най-великите мецосопрани на 20-ти век

На 93-годишна възраст

Едно от най-великите мецосопрани на 20-ти век Криста Лудвиг почина тази неделя, 25 април, на 93-годишна възраст. Оперната певица, родена в Берлин през 1928 г., дебютира на 18-годишна възраст във Франкфурт в оперетата "Прилепът" от Й.Щраус-син. След като преминава през оперните театри в Дармщад (1952-54) и Хановер (1954-55), тя е поканена във Виенската държавна опера и там се превръща в една от най-забележителните певици от своето поколение. През 1954г. дебютира на Залцбургския фестивал, където пее до 1981г.  Първата й поява на Байройтския фестивал е през 1966г. Успехите й се множат в САЩ, в "Ковънт гардън" - Лондон, Миланския оперен театър "Ла Скала", Парижката опера и др.

Криста Лудвиг е пяла под палката на изтъкнати диригенти, като Ханс Кнапертсбуш и Ото Клемперер, а изумителният си възход постига в зрелия период от творческия си път с Ленард Бърнстейн, Херберт фон Караян или Карл Бьом. С първия си съпруг, баритонът Валтер Бери, също така формира запомняща се артистична двойка в много спектакли и записи, сред които ценителите помнят операта „Замъкът на херцога Синята брада“ от Бела Барток под диригентската палка на Ищван Кертес.

Репертоарът на изключителната оперна актриса, но и интерпретатор в песенния жанр и ораториите, обхваща произведения от Монтеверди до Бърнстейн. Моцарт, Вагнер и Рихард Щраус стоят в основата на оперните заглавия, в които играе, като забележителни остават превъплъщенията й в Леонора (от операта Фиделио на Бетовен), Кармен от едноименната творба на Бизе и нейния сериозен отпечатък в шедьоври на Верди. В областта на песенното изкуство тя прави запомнящи се интерпретации на творби от Шуберт, Шуман, Брамс, Волф, Малер и Рихард Щраус.

След 4 десетилетия непрекъсната концертна дейност на най-високо ниво, през 1994 г. Криста Лудвиг се сбогува с професионалната сцена и публикува мемоарите си, озаглавени „... und ich wäre so gern Primadonna gewesen“.