Новата арфа вече е в НМУ-София!

Новата арфа вече е в НМУ-София!

След 1,5 години дарителска кампания

Усилията на дарителите и огромното желание и ентусиазъм на децата и преподавателите се увенчаха с успех. След една година и половина Новата арфа, за която ви разказахме в поредица от предавания, вече е факт. Тя пристигна от Италия в петък, 23 април, в сградата на Националното музикално училище "Л.Пипков" в София, при това с подарък- келтска арфа. 

Голямата педална арфа е модел Daphne 47 EX, висока е 1,85 м., тежи 50 кг., с разширен корпус и е изработена от качествен материал. Инструментът е с 5-годишна гаранция, като първата година производителят поема поддръжката му безплатно. „Ще имаме безшумни педали, което е важно за концерти и конкурси онлайн и на живо. А като правят запис всеки шум се чува, но сега ще имат комфорта да не мислят как да натискат педалите“, заяви в ефира на Classic FM radio преподавателката по арфа в Националното музикално училище-София Кохар Андонян. Тя допълни, че малката келтска арфа има 34 струни и е подходяща за учениците от 1 до 4 клас. „Така педалните арфи стават 4, но 2 от тях са в критично положение. След година две ще се нуждаем от нов инструмент, но съобразно обстановката, ще действаме. И за останалите колеги винаги има нужда от нови инструменти“, коментира арфовият педагог. Понастоящем в НМУ- София се обучават 22 ученици по арфа.

„Изключителна съм благодарна на Класик ФМ, че неколкократно бях в студиото ви и направихме страхотни предавания. Дори мои познати, които не бях занимавала с този въпрос, се включиха в кампанията благодарение на вашето предаване“, подчерта Кохар Андонян. Новите педална арфа и келтска арфа ще бъдат официално представени на концерт, който ще се проведе на 14 май 2021г., петък, от 19ч. в концертната зала на Националното музикално училище-София.

Припомняме, че на 06.09.2019г. по време на Празниците на изкуствата "Аполония" беше анонсирана дарителската кампания "Нова Арфа за нашето училище", които се превърнаха в първи дарители. Кампанията се осъществи с доброволческия труд на Сдружение "Ранно пиле“. Всички млади арфисти и преподаватели вложиха работа, сърце и душа в концерти, благотворителни събития и участия за популяризирането на каузата. Патрон на кампанията и посланик по света бе проф. Сузана Клинчарова.

Сумата от 38 700 лв. беше събрана през DMS номер, дарения по време на концерти и онлайн дарителска платформа. „За всички родители, с които говорихме, и учениците, които бяха при пристигането на арфата, беше невероятно преживяване- изключителна радост да ги видиш как стоят и чакат“, посочи съучредителят на сдружението Алексей Христов. „Почувствах голямо облекчение, че вече е изпълнена каузата. Инструментът е тук. Предстои много свирене на него“, добави той. „Повече от 15 години се занимавам с благотворителност, макар и държавата да има задължение, когато е създадена отлична система от училища по изкуства, да осигури най-добрите условия. Това не е вина на училището, а е проблем на държавна политика - да осигуриш максимално добрите условия на прекрасните изпълнители, които излизат от тези училища, за да постигнат най-доброто. Такива кампании помагат и се убедихме за пореден път, че е възможно да се направи това с помощта на цялата общественост. Включиха се хора, които не познаваме. Дарителството е присъщо на българите. Имаме дълготрайна дарителска традиция от Второто българско царство, а през Възраждането националното осъзнаване на българите става чрез стотици дарителски акции. Заслужава си човек да направи кампания, а когато тя е успешна, удовлетворението е огромно“, посочи още Христов.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Кохар Андонян и Алексей Христов в звуковия файл под снимките вляво.