54 хорови състави се включват в Националната инициатива „България пее" 2021

Онлайн на 24 и 25 април, организирана от Българския хоров съюз

54 български хорови състави се включват в Националната инициатива „България пее" 2021, организирана от Българския хоров съюз с подкрепата на Национален фонд „Култура". Тя ще се проведе за пети пореден път, като тазгодишното издание ще бъде онлайн.  За първи път ще участват два хора от чужбина, които изпълняват български репертоар и имат български диригенти -  Хор „Перуника“ - Стокхолм  и Хор на девойките от Консерваторията на Канарските острови.

Всички хорови състави, които ще се включат са любителски, а единственият професионален състав, който ще вземе участие, е Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Репертоарът, който ще прозвучи, е „от създаването на професионалната музика до наши дни“, заяви в ефира на Класик ФМ радио председателят на Българския хоров съюз Славил Димитров. „Посещението на хор при самодейните състави не винаги е свързано само с любовта към хоровата музика и пеенето“, коментира маестрото. По думите му, „ходейки на хор, хората намират нова среда, различна от тяхната работна обстановка, семейството, всекидневните им приятели около блока или в училището. Там се създава едни нови приятелства, нова социална среда, обединена от едно единствено нещо- желанието да се музицира заедно. Няма по-висше изкуство от това хората да музицират заедно и, разбира се, няма и по-трудно изкуство.Важно е да поддържаме това огънче, макар и да паузираме посещенията в залата. Важното е да показваме, че това си заслужава и че това има бъдеще“.

Според Славил Димитров, въздействието на онлайн излъчванията „не е както е на живо в залата или храма, но хоровата песен е нещо уникално“. Той отбеляза и положителна тенденция в повечето български хорове. „Репертоарът който подбират диригентите, е изключително адекватен към съвременните течения и вкусове на западното хорово изпълнителско изкуство както и на това в Китай и в САЩ. Хубаво е да си сверяваме часовника по тях и благодарение на Господа това се случва“.

Националната инициатива „България пее"  ще може да се проследи на 24 и 25 април 2021г. в YouTube канала на Българския хоров съюз с препратки от фейсбук профилите на организацията, както и на самата инициатива.

Кои са участниците и какво ще представят можете да видите в електронната брошура

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с маестро Славил Димитров в звуковия файл под снимката вляво.