Виенската филхармония кани меломаните на Концерт в лятна нощ под надслов "Копнения по далнините"

На 18 юни в парка на двореца Шьонбрун

Виенската филхармония съобщи, че и тази година ще зарадва почитателите на класическата музика с традиционния си Концерт в лятна нощ. Както и миналата година, на 18 юни събитието ще се проведе с много по-малко зрители и при спазване на противоепидемичните мерки, информираха от Ойроком-ПР София - бюро за международни връзки с Община Виена.

Както всяка година, Концертът в лятна нощ ще се състои на открито в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун. Поради продължаващата пандемия, както и през миналата година, събитието ще бъде с много по-малко публика. В предишни години публиката беше над 100 000 души, седнали по поляните в парка, а миналата година организаторите допуснаха едва 1250 зрители. Точно толкова бяха седящите места пред сцената, между които беше осигурена необходимата дистанция. Тази година разрешеният брой места е 3000, като те ще бъдат предназначени за медицинските лица, които се бориха на първа линия с пандемията, за специалистите в началното образование, както и за партньори, подпомогнали реализацията на концерта.

За първи път на диригентския пулт ще застане британецът Даниел Хардинг, а солист ще бъде пианистът Игор Левит. Под поетичното мото "Копнения по далнините" (Fernweh) в програмата ще прозвучат произведения на Верди /Увертюра към операта “Силата на съдбата”/, Рахманинов /Рапсодия върху тема от Паганини, оп.43/, Бърнстейн /четири Симфонични танци из “Уестсайдска история”/, Елгар /Любовен поздрав, оп.12/, Сибелиус /Сюита “Карелия”, оп.11 №1 Интермецо/, Дебюси /Прелюдия към “Следобедът на един фавн”/ и Холст /Юпитер от Симфонична сюита “Планетите”, оп.32/.

34-годишният Игор Левит е един от най-талантливите млади пианисти.Сонатите на Бетовен, записани от Левит, са сред най-добре продаващите се албуми с класическа музика в Германия. Според критиците той скоро може да се впише сред най-добрите интерпретатори на Лист в света. През 2020, когато концертните зали в Германия бяха затворени, пианистът изнесе поредица от 52 "домашни" концерта, които предаваше в Туитър и Инстаграм. За произхода си Левит обяснява, че е евреин, роден в Русия, живеещ в Германия и влюбен в Европа. Твърди, че без немския език не би създал толкова тясна връзка с Бетовен.

Достъпът до територията на двореца Шьонбрун ще бъде ограничен след 18.30ч. местно време, когато е обявено официалното начало на събитието. Телевизионният канал ORF 2 ще излъчи концерта от 21.20ч, а 3sat - от 21.45ч. местно време.

Първият по рода си "Концерт в лятна нощ" се провежда на 25 май 2004 г. под мотото "Концерт за Европа" и е посветен на разширяването на Европейския съюз. Оттогава всяка година между фонтана на Нептун и сградата на двореца за всеки "Концерт в лятна нощ“ обичайно се събират около 100 000 души, за да се насладят на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на тези концерти е популяризирането на класическата музика. Те са  своеобразен подарък от Виенската филхармония за жителите и гостите на града и входът за зрителите обикновено е безплатен.