130 хиляди евро за неизвестен ръкопис на Моцарт

130 хиляди евро за неизвестен ръкопис на Моцарт

На търг в Берлин

Неизвестен ръкопис на В.А.Моцарт /1756–1791/ бе продаден на търг в Берлин за сумата от 130 хиляди евро. Според немската аукционна къща J.A. Stargardt, която предложи документа на 16 април 2021г., става дума за наскоро открита и непозната на изследователите находка. Тя датира от 1783г. и е от особено значение, защото хвърля светлина върху генезиса на две от композициите на Моцарт, а също и върху неговите мисли, изказани относно един от важните за кариерата му концерти.

Ръкописът представлява лист хартия, върху чиято първа страница е изписана цялата партия на първа цигулка от два оркестрови танца /KV 609 и 463/, а от другата – собственоръчно положени бележки на самия композитор за програмата на неговия прочут концерт от 23 март 1783г., състоял се във Виена. Това е важен за Моцарт концерт, изиграл значителна роля за репутацията му в императорската столица, където той пребивава от 1781г. и както е известно, тогава композиторът е дирижирал в присъствието на император Йозеф II. Това е времето, когато той постига сериозен успех, както в артистично, така и във финансово отношение, което дава основание да се твърди, че именно тогава Моцарт се изгражда като музикант на свободна практика. При представянето си в Бургтеатър, Виена, той изнася премиерата на новата версия на своята Симфония „Хафнер“ /Симфония № 35/ и Концерт за пиано и оркестър в до мажор KV 415, наред с някои от другите си произведения. Документът е ценен и заради черновите, които разкриват мислите на Моцарт относно неговите композиции, реда на тяхното представяне и изпълнителите им.

До средата на XIX век този ръкопис е бил съхраняван в частна немска колекция, а сега той отново остава в частни ръце, след като бе продаден на участник в търга от Съединените щати. Първоначалната оценка е била за 140 хиляди евро, но продажбата се осъществи на малко по-ниска от очакваната стойност – 130 хиляди.