Музикантите от Виенската филхармония напреднаха с ваксинацията

Приоритетната им имунизация предизвика спорове

95 от 148-те оркестранти от Виенската филхармония са получили първата доза от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ срещу Covid-19. Така Виенските филхармоници са първата музикална формация в света, която е на път да бъде изцяло имунизирана. Това й позволява, по мнението на шефа на здравната инспекция в австрийската столица Петер Хакер, да подновят концертите си с публика възможно по-скоро. Както е известно, Австрия е една от държавите в Европа с най- сериозни рестрикции и по време на пандемията там почти не се провеждат културни дейности.

„Имаме няколко ангажимента през следващите месеци, като "Концерт в лятна нощ“ или други изяви в чужбина, които са свързани с нашето сътрудничество с различни телевизионни канали. Ако не сме в състояние да изпълним тези ангажименти, ще бъдем изправени пред сериозни финансови санкции, както е предвидено в сключените договори. Следователно, необходимо е целият оркестър да бъде ваксиниран. Поради спешността избрахме ваксината „Пфайзер/Бионтех“, тъй като, например, интервалът между първата и втората доза е по-кратък в сравнение с този на Astra Zeneca“, признават източници от музикалната институция.

Приоритетната имунизация предизвика разгорещен спор в Австрия. Причината е, че няма сериозни аргументи да се дава предимство на един музикален ансамбъл пред останалите професионалисти в областта на изкуствата. По този начин се демонстрира пристрастност и деление между артистите при достъпа им до ваксините.