Палката на Росини се продава на търг

Във Флоренция

На 19 април 2201г. аукционната къща Gonnelli във Флоренция пусна в продажба диригентска палка, принадлежала на Джоакино Росини. Предметът е подарък на композитора от община Паси, където Росини е живял и където е починал през 1868 г. Разположена в покрайнините на Париж, недалеч от Булонския лес, община Паси е включена в района на столицата няколко години по-късно и сега е един от неговите квартали.

Палката, дълга 380 мм и с диаметър 15/10 мм, има дръжка от слонова кост и е инкрустирана с абанос и седеф с издълбани сребърни краища, а връхът също е изработен от слонова кост. Палката има сребърна плочка с гравирани инициали G[ като Джоакино] R [като Росини] и думата „Passy“ [като френската община]. Палката се съхранява в твърд черен кожен калъф.

Търгът ще се проведе онлайн между 19 и 21 април. Началната цена на наддаването е 1500 евро.

На същия търг има и други музикални партиди. Те съдържат ръкописи от първата половина на 19 век, оперни либрета от 18 и 19 век, собственоръчно написано писмо с автограф от Жул Масне и картичка, в която Росини е изготвил ръкописно своята покана за генералната репетиция на “Малка тържествена меса”, която е предвидена да се проведе на 13 март 1864г. в Двореца на графа и банкер Алексис Пиле-Вил в Париж.