Лора Маркова спечели Международния конкурс за цигулари „Тибор Варга Джуниър“

„Важни са музиката и подготовката за тези конкурси, а не толкова наградата“, сподели тя в ефира на Класик ФМ радио

„Важни са музиката и подготовката за тези конкурси, а не толкова наградата“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио 17-годишната Лора Маркова, която покори авторитетния Международен конкурс за цигулари до 18-годишна възраст „Тибор Варга Джуниър“. Той се проведе на живо в Сион, Швейцария, от където успя да се завърне възпитаничката на НМУ „Л.Пипков“ в София.

В средата на март страната въведе 10-дневна задължителна карантина, а организаторите на конкурса изпратиха официално писмо, за да може българската цигуларка да бъде освободена от този принудителен режим. Така Лора получи разрешение да се яви на конкурса, без да попада под карантина.„Нямаше излизания на сцена при обявяване на жребия. Всичко се случваше на дистанция. Комуникирането беше лимитирано, но въпреки това успях да се сприятеля с всички кандидати. Нямаше струпвания. На генералните репетиции и дори на конкурса нямаше публика. На репетициите придружители или родители не можеха да влязат, а на конкурса- само журито и само един придружител на неговото дете“, поясни Маркова. При пристигането си в Швейцария Лора тегли жребий, като за целта организаторите подготвят ваза с рози, които са номерирани.   „Изтеглих да съм последна в целия конкурс.  На следващия ден беше първия тур с генералната репетиция“, добави тя.Престижната музикална надпревара се характеризира със сложна и нестандартна програма. „Елементът на предсказуемост липсва, тъй като почти всички произведения , които трябваше да науча за конкурса не бях чувала абсолютна никога. Имаше модерно произведение, написано специално за конкурса, няма съществуващ запис и е много дълго и сложно ритмически. Всичко е изпълнено с оркестър, което не е типично“, коментира младата надежда на българската цигулкова школа.

Тя бе сред 14-те кандидати, одобрени за музикалната надпревара, от които пристигнаха само 12 поради пандемията. Лора Маркова спечели първото място, като победи американката Анаис Фелер /15г./ и германката Мьое Диерщайн, класирани съответно на втора и трета позиция. Българското дарование впечатли журито с председател Павел Верников, като в края на последния трети тур избра да интерпретира Рапсодия за соло цигулка от Петър Христосков. „Исках да завърша с нещо, свързано с моята националност, с българската ми идентичност. Исках да  покажа тези мотиви, тези народни мелодии, с които съм израснала, разбирам и искам да покажа. Според мен, направих впечатление с това произведение и беше все едно моята държава ме подкрепя и е там с мен в тази чужда държава с тези чужди хора…. Ако човек, който не е българин, трябва да изпълни това произведение, ще се справи със сложността, но не и с тези мотиви“, споделя Лора Маркова. „Беше голям шок  за мен, че съм взела първа награда, понеже аз не очаквах въобще да постигна такъв успех там“, признава тя.

Лора Маркова разкри усещането си преди излизането на конкурсната сцена. „Единственият ми ритуал е да седя с нотите, да свиря сравнително бавно, да си напомням и осмислям  забележките на моята преподавателка г-жа Благородна Танева, да се опитвам да си забавя адреналина, за да се успокоя и да мога да музицирам по зрял и спокоен начин, а да не е нервно понеже това е проблем почти при всички. Единственият ми ритуал след свиренето е, че  трябва задължително да отида и да ям и да се успокоя и да се вкарам в нормалния живот.  Такива природни реакции на тялото като да се изкашляш или да кихнеш, тези процеси спират докато човек е на сцената, защото цялото тяло е във фокус и се опитва да създаде нещо извънредно и страхотно“, посочи чаровната цигуларка.

Наградата от конкурса „Тибор Варга Джуниър“, която печели, е в размер на 5000 швейцарски франка, както и специални покани за концерти в Il Piccolo Violino Magico (юли 2021, Италия), AMG-Rising Stars (1 -4 юли сезон 2021/22, Базел) , Международния музикален фестивал „Златни цигулки“ (септември 2021 г., Одеса), както и на откриването на  Международния конкурс за цигулари „Тибор Варга“.

Припомняме ви, че по време на обучението си Лора Маркова е свирила неколкократно с Оркестъра на Класик ФМ радио. „Аз съм израснала с „Класик ФМ“ и съм имала честта даже да свиря с тях. Много оценявам тяхното присъствие и ключова роля в поддържането на културата в София и България, техния труд и опити да създадат нещо специално. Много се гордея и се надявам да знаят, че с тях съм израснала и те са повлияли  много върху моето свирене, манталитет и начин на интерпретиране на музиката“.Днес тя се подготвя за още национални и международни конкурси, сред които „Телеман“ в Полша, който е планиран да се проведе през юни 2021г.

 „Истинската победа беше подготовката и колко се развих от нея и с колко деца се запознах, които ме развиха като личност и какво успях да осъзная за музиката, за моя инструмент, за мен като личност и артист“, каза още Маркова. „Според мен, фокусът на всеки трябва да е в свиренето винаги понеже това е единствената част от конкурса, върху която имаме някакъв контрол. Да не се ходи на конкурси за награди или престиж, а да се ходи заради музиката, заради подготовката и колко това влияе върху един човек  и го развива и колко е полезно за един човек и неговото свирене“, сподели тя.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Лора Маркова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.