Безплатно второ висше за творческа специалност предлагат в Русия

Безплатно второ висше за творческа специалност предлагат в Русия

За бъдещите режисьори, диригенти, композитори, писатели или преводачи

Нов законопроект, който предвижда възможността за безплатно второ висше образование за редица творчески професии, бе одобрен от правителството на Руската федерация в края на март 2021г. Всеки желаещ ще може да продължи образованието си на бюджетна основа, ако иска да се реализира като режисьор, диригент, композитор, писател или преводач. Документът трябва да бъде разгледан от Държавната дума и ако бъде приет от депутатите, правителството ще обяви пълния списък от специалности, подлежащи на безплатно образование. „Сега на гражданите на Руската федерация се гарантира възможността да получат първо висше образование безплатно. В случай, че човек иска да получи второ висше, той трябва да постъпи в университет и да заплати за обучението си“, пише вестник „Известия“. Изданието подчертава, че специално за творческите професии житейската зрялост е от особено значение и цитира мнението на член на правителствената комисия и председател на борда на Руската асоциация на юристите Владимир Груздев: „Трябва да се отбележи, че таксите за обучение в творческите области са доста високи. Благодарение на този законопроект, хората, които са открили у себе си таланти и са решили да овладеят някоя творческа професия, ще могат да се възползват от бюджетно място“. 

За първи път идеята за безплатно второ висше образование на студенти от творчески специалности е била изразена през 2014г., а през есента на 2019г. е била предложена и от кинорежисьора проф. Вадим Абдрашитов. Според него руското образование се нуждае от преформатиране, тъй като висшите училища по изкуства са „катастрофално подмладени“, по неговите думи, защото по-голямата част от абитуриентите влизат в тях веднага след училище. „Защо кандидатурите са слаби – защото младите са лоши ли? – Не! Защото са млади, катастрофално млади!“, смята режисьорът. „Не искам да кажа „детска градина“, но сега идеалният абитуриент за постъпване във ВУЗ е довчерашният ученик. И работата е в това, че този идеален абитуриент постъпва на 17–18 години. Той влиза в значими специалности, подчертавам – специалности, които оформят смисъла изобщо. А те са едва на 17–18 години… И какво могат да кажат на мен, като на зрител?“, пита риторично Абдрашитов.

Представители на няколко висши образователни институции вече са подкрепили законопроекта, намирайки го за важен и дългоочакван. „Осъзнатото желание да станеш писател или преводач на художествена литература често настъпва едва когато човек е понатрупал знания и би било правилно да му се даде шанс да открие себе си“, допълва „Известия“. Има голяма вероятност законопроектът да бъде приет още тази пролет.