Борислав Велков: „Мястото на музиката е изключително важно" в честванията на 40 години НДК

Празничните събития започват на 12 април с прожекция на филма „Ханът и империята“

С ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята“, Националният дворец на културата /НДК/ започва отбелязването на своята 40-та годишнина. Прожекцията е днес, 12 април 2021 г. от 19:30 часа в зала 1 на НДК и е специално събитие от програмата на фестивала Киномания.

Една от най-обичаните български мега продукции „Хан Аспарух” заживява нов живот под заглавие „Ханът и империята”. Новият филм е създаден от дигитално реставрирано изображение на един от най- мащабните филми в историята на българското кино трилогията „Хан Аспарух” на Людмил Стайков. През 1981 година с „Хан Аспарух“ е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава. Премиерата на трилогията „Хан Аспарух” е била именно в легендарната зала 1, а днес с премиерната за софийската публика прожекция на „Ханът и империята” НДК отдава почит към традициите в българската култура, които са в основата на съвременните й измерения. Във филма зрителите ще видят актьори-легенди като Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и др. Гласовете са автентични, a звукът и музиката са съвършено нови.

Билети за „Ханът и империята” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg

„Празнуваме легендарни 40 години – много традиции, като по-голямата част от тях са успешно съхранени. На 31 март 1981г. е открита зала 1 на НДК. Впоследствие до края на 1981г. са открити и останалите пространства на НДК т.е имало е етапност в откриването”, припомни Борислав Велков в ефира на Класик ФМ радио. Председателят на Съвета на директорите на Националния дворец на културата отбеляза основните моменти в честванията на юбилея на институцията.  „Предвижда се изложба по повод 40-тата годишнина. Има и немалко изкуство в НДК, което може да се види. Това е един от първите конгресни и културни центрове, в които изкуството е успешно интегрирано в самата архитектура и функционалност на комплекса. Ще завършим с Новогодишния музикален фестивал”, добави той.  „Мястото на музиката е изключително важно. Ще се опитаме той да бъде фестивал и да разнообразим програмата. За съжаление сме ограничени в тези 30 процента и в незнанието какво ще се случи по отношение на развитието на пандемията и ваксинационната кампания. Ще взимаме ситуационни решения, но ще се опитаме да имаме баланс между музиката и фестивалните и други прояви, които не са свързани с музиката”, допълни Велков.

На въпрос дали ще заработи Платформа А6, която през лятото на 2020г. се превърна във водеща софийска културна сцена на открито, той заяви: „За тази година все още не мога да бъда категоричен кога и как, тъй като ситуацията е непредвидима. Вероятно както и миналата година, това ще бъде също едно ситуационно решение. През миналата година, при толкова тежки ограничения, смятам, че беше много добро решение”, поясни той. „Кризата ускори развитието на подобен тип открити сцени в столицата, което преди не беше така”. Ще бъдат разработени и останалите открити пространства в зависимост от битовите условия на Двореца и търсенето на културните оператори.

Във връзка с появилата се информация за преместването на Централната избирателна комисия в офис пространствата на Националния дворец на културата, Борислав Велков сподели: „Моите очаквания, че ЦИК биха се преместили в НДК. В процес на административна комуникация се намираме. Това е една сериозна структура и в дългосрочен план би било много добре да получаваме като наем и приход в тези трудни времена, когато няма събития....В крайна сметка решението ще бъде на ЦИК”, уточни той.

„Посланието към публиката в тази 40-та годишнина е, че можеш да се адаптираш, можеш да бъдеш модерен, част от тенденциите и да помагаш и на публиката, и на артистите. Свързващата точка трябва да бъде всичко онова, което хората очакват. Трудно е да се държиш конвенционално като поведение в една все по-виртуална среда. Така че трябва да търсим и в двете посоки все по-добра реализация. Убеден съм, че хората очакват това от нас”, каза още културният мениджър.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с председателя на Съвета на директорите на НДК и член на УС на Българската фестивална асоциация Борислав Велков ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.