Къща музей „Панчо Владигеров“ обединява музика и изобразително изкуство в SYN(es)THESIS

Първият концерт от програмата на проекта ще се състои на 10 април в Камерна зала „България” от 19:00 ч.

През 2021 г. Къща музей „Панчо Владигеров“, в сътрудничество с НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НХА и Софийска филхармония ще представи на столичната аудитория една нова инициатива, обединяваща музикално и визуално изкуство в оригинална и вдъхновена концепция. Публиката ще има възможността да проследи творческите пътешествия на група талантливи млади художници, като едновременно се потопи в музиката на няколко поколения творци. Поводът са две покани: за рисуване на картина върху произведение от български композитор и за писане на музикална композиция, вдъхновена от живописна творба. Резултатите ще бъдат поднесени на три специални събития, с участието на изтъкнати наши изпълнители и обединени под знака на стартиращия през м. април Проект SYN(es)THESIS!

Първият концерт от програмата на проекта ще се състои на 10 април в Камерна зала „България” от 19:00 ч. и ще въведе слушателите в същината на идейното пространство на SYN(es)THESIS. Музикалната програма включва знакови камерни и солови творби на утвърдени български композитори: П. Владигеров, Л. Пипков, Д. Ненов, М. Големинов, Х. Несторов, П. Христосков, В. Заимов, Кр. Тасков, Ат. Атанасов. Незаменим акцент по време на изпълненията ще бъде прожекцията на картините на 23 студенти по живопис от Националната художествена академия. Майсторски изработените картини, специално създадени за проекта и вдъхновени от произведенията в концерта, ще останат изложени в галерийното пространство на комплекс „България” до 30 април. Творческият експеримент за вечерта ще завърши и с творба на младия композитор Светлин Христов, написана върху известна картина. Музиката на концерта ще бъде поднесена от елитен изпълнителски състав: Стоимен Пеев (цигулка), Росен Идеалов (кларинет), Александър Илчев-младши (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Христо Иванов (виолончело), Андрей Ангелов (пиано) и Александър Лиалиос (пиано), който е и ръководител на проекта.              

Картините, които ще бъдат показани на концерта, са интересни и с ролята, която ще придобият за предстоящото развитието на SYN(es)THESIS: самите те ще станат основа за нови музикални произведения в неговия следващия етап, който вече протича под формата на Международен конкурс по композиция. Конкурсът ще бъде представен на втори концерт-изложба през м. юли, като по естествен начин ще развие идеята за „диалог” между изкуствата. Тази идея, заедно с нови компоненти, ще бъде застъпена и в трето събитие за годината, планирано за м. ноември.  

Проект SYN(es)THESIS  се заражда през изминалата 2020 г. по идея на Къща музей „Панчо Владигеров” и бързо прераства в партньорство с още три институции – Национална художествена академия, Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров” и Софийска филхармония. В своята същност, проектът има за цел да изгради своеобразен мост между изкуствата, като разглежда – чрез оригинална и индивидуална творческа дейност – многобройните възможности за взаимовлияние и синтез помежду им. Планираните за 2021 г. събития ще се фокусират изключително върху връзката между визуално и музикално изкуство.

Проект SYN(es)THESIS се осъществява с подкрепата на Столична община.

Концерт: 10 април 2021, 19:00 ч.

Камерна зала „България”

Изложба: 10-30 април, 2021

Галерия „България”

Чуйте подробности в интервютата на Радостина Узунова с Надя Сотирова- директор на Къща музей „Панчо Владигеров“ и пианиста Александър Лиалиос в звуковите файлове под снимките вляво.