Млади таланти от цяла България на възраст от 9 до 22 години се състезават за наградите на „Кантус Фирмус“

Млади таланти от цяла България на възраст от 9 до 22 години се състезават за наградите на „Кантус Фирмус“

Продължават прослушванията от І-ви тур

Продължават прослушванията от І-ви тур на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. В първа възрастова група до 15 години се състезават 37 млади изпълнители, като най-малката участничка е само на 9 години от Русе. Във втора група до 22 години призовете ще си оспорват 43 кандидати, които са ученици от горните класове на музикалните училища в България, както и обучаващи се в НМА, НБУ и АМТИИ – Пловдив. В състезанието са представени оркестровите инструменти цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, фагот, валдхорна, тромпет, тромбон, както и пиано, където конкуренцията е особено силна. В конкурса се включват и камерни ансамбли дуа, триа и един квартет. Пълният списък на участниците може да се види на уеб страницата на „Кантус Фирмус“.  

Организационният екип вече осъществи записите на младите таланти от Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, а на 9-ти и 10-ти април предстои участието на всички ученици от НМУ „Л. Пипков“ в София, откъдето е най-многобройната група, както и на кандидатите от НМА „Проф. П. Владигеров“. В ефира на Classic FM радио вече се излъчват първите осъществени записи от конкурса. Те могат да се чуят всеки делничен ден от 10:00 ч. и от 15:00 ч., както и в събота в предаването „Сутрешно кафе“.  След 15 април на YouTube канала на „Кантус Фирмус“ ще бъдат качени и видеозаписите на участниците.  

Авторитетното жури на конкурса, в което участват Григор Паликаров, Георги Черкин, Статис Карапанос, Людмил Ненчев и Даниела Ханджиева, ще има трудната задача да отсее най-добрите изпълнения и да определи участниците, които да продължат на втори тур. Всеки от оценяващите ще работи самостоятелно и ще поставя оценки по десетобална система. „Нашата цел е да си създадем първоначално общо впечатление за нивото на всички участници, а след това всеки от журито ще прецени записите на базата на своите музикални критерии, изградени и доказани в изпълнителската и професионална практика“, каза Григор Паликаров, председател на комисията. До 30 април резултатите от първи тур на конкурса ще бъдат публикувани на страницата на организатора „Кантус Фирмус“.

Актуална информация за протичането на конкурса може да се намери на: http://cantusfirmusbg.com/.

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts

https://www.youtube.com/channel/UCeAzKj1hjKzJGRQPHXZE_vA