Маестра Адрия Чепайте: „Когато душата ни боледува, нека лекарството й бъде музиката, която е въплъщение на Бога”

Литовската диригентка дебютира довечера в зала „България”

„Ударът от пандемията беше най-силен за културата. В Литва концертните зали все още са затворени. За радост има концертни изпълнения онлайн”. Така накратко описа ситуацията в родината си диригентката Адрия Чепайте в ефира на Classic FM radio. „Литовското правителство осъзнава важността на културата и има дотации, които се предоставят на държавните ансамбли, оркестрите и т.н. По-трудна е ситуацията при артистите на свободна практика, но все пак има помощи”, допълни тя.

Адрия Чепайте пристига за първи път в България, за да се качи на пулта на Софийската филхармония тази вечер, 8 април от 19.00ч. „За първи път съм в България, защото това е един от впечатляващите и уникални оркестри в Европа. От записите им можеш да разбереш колко емоционално са свързани музикантите. Щастлива съм, че именно в тези времена мога да работя с музикантите от Софийската филхармония”, заяви диригентката.

Солист на концерта ще бъде виолончелистът Атанас Кръстев, който заменя цигуларя Огюст Дюме. В програмата ще звучат Концерта за виолончело от Шуман и Първата симфония от Менделсон. „Той е написал тази симфония, която е бил на 17 години. Това е музика, пълна с енергия, която много добре отговаря на пролетния сезон, който настъпва и тя ще бъде подходяща за публиката”.

Чепайте е учила оркестрово дирижиране в Австрия, както и църковна музика и грегорианско пеене в Грац. Съосновател на вокалния ансамбъл „Graces & Voices“, който се специализира в изпълнението на грегорианско пеене и на съвременна полифонична музика и е записал многобройни компактдискове. Последните записи на ансамбъла са избрани за „Запис на годината“ от списание PIZZICATO, номинирани са за Международните награди за класическа музика (ICMA-Awards) и са получили най-добрите 4 звездни оценки на BBC MUSIC MAGAZINE. „Пеенето е нещо естествено за мен. От малка се занимавам с грегорианско пеене. Това за мен е начинът да се моля. Ако Бог е на първо място в живота, всичко си идва на правилното място. Вярата в Бог ми е нужна като въздуха и хляба”, подчертава Адрия Чепайте. „Вярата дава подкрепа в живота. Знам, че България е с много богата история и именно вярата я е пренесла през тази богата история до наши дни.  Забравяме корените си, защото приоритетите ни са объркани”, твърди тя.

Приоритет в работата й е представянето на литовските композитори, които не са достатъчно известни. Компактдисковете със съвременна музика от балтийските страни са получили изключителни отзиви и са включени, наред с други, в номинациите за GRAMMY 2020. Също така през 2020 г. Чепайте бе поканена от Nordwestdeutsche Philharmonie в Германия, за да запише албум, посветен на юбилейната година на Бетовен. В допълнение към различни покани като гост-диригент в Германия и Швейцария за 2021/22, диригентката разработва свой собствен музикален проект „Възкресение”, включващ визуално изкуство и драматургия за Pažaislis Music Festival (Литва) 2021 и 2022 г. „Сега е момента да се обърнем към историята и съвременното изкуство и да ги представим на света. Те вземат идеите си от националната идентичност.... За такива малки държави като Литва и България всичко е в бъдещето”, каза още Чепайте.

„Хората трябва да преодолеят не само пандемията, но и тъгата в сърцата си, която трябва да бъде победена. Те трябва да намерят в най-дълбокото място на душата си този източник на радост и нека той да бъде музиката... Когато сме болни, вземаме лекарства, за да помогнем на тялото си. Когато душата ни боледува, ни трябва духовно лекарство и това е музиката, която е въплъщение на Бога”, сподели диригентката.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Адрия Чепайте в превод на Ангелина Александрова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.