Отбелязваме 90 години от рождението на проф. Венета Вичева

Предстоят 26-ти Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников"- Шумен

На този ден точно преди 90 години е родена голямата българска хорова диригентка, педагог и общественик проф. Венета Вичева. По този повод на 8 и 9 април 2021г. ще се проведат 26- ти Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников" - Шумен. С това издание се отбелязва 50-годишнината от създаването на фестивала. В него ще вземат участие 29 хорови състава и близо 1000 певци: 17 от България (Шумен, София, Варна, Русе, Пловдив, Плевен, Бургас, Перник) и 12 хора от чужбина (Германия, Австрия, САЩ, Сърбия, Израел, Румъния, Русия, Украйна, Каталуния-Испания). 

Фестивалът ще се проведе онлайн в мрежата за видеосподеляне You Tube, а началният час на концертите е 19.00 ч. За гражданите на Шумен Община Шумен се е погрижила за излъчването на концертите на видеостена пред ДКТ "В. Друмев".

Чуйте подробности за събитието, както и за житейския и творчески път на проф. Венета Вичева, в интервютата на Георги Митов-Геми с настоящия диригент на Детски хор "Бодра песен"  Деница Узунова, както и с пианиста Томислав Вичев - племенник, единствен наследник на именитата диригентка и основател на фондацията на нейно име. Звуковите файлове са разположени под снимките вляво.

Проф.Венета Вичева е от първия випуск на специалността "Хорово дирижиране" в Музикалната академия в София в класа на проф. Георги Димитров, който е основател на специалността.

В периода 1956 – 1961 г. Проф. Венета Вичева е директор на музикалната школа в Дупница и диригент на смесения хор „Рилски звуци“ към народното читалище „Зора“. Ръководи музикалната подготовка и дирижира оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.

През 1961 г. е поканена от общинското ръководство на Шумен и ръководството на хор „Родни звуци“ за диригент на хора в родния си град. От 1961 година до 2011, тя е диригент на хор „Родни звуци“.

През 1963 г. проф.  Вичева основава детски хор „Бодра песен“. По нейна инициатива през 1971 г. са създадени Националните ученически хорови празници „Добри Войников”. От 2011 г. хоровите празници са Международни детско – юношески хорови празници „Добри Войников”.

От 1989 г. проф. Венета Вичева става доцент, а от 1996 г.- професор – преподавател по хорово дирижиране в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Основател е на специалността „Музикална педагогика“. Била е декан на Факултета по изкуствата и член на Академичния съвет на ВУЗ-а. Освен това е била член  на управителните съвети на Народно читалище „Добри Войников“ в Шумен, на Български хоров съюз, на Сдружението на български хорови диригенти към СБМТД — София. Има множество публикации, описани в издадената от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ — Шумен книга „Био-библиография Венета Вичева“ със съставител Росица Добрева. През 2007 година община Шумен публикува биографична книга за диригентката с автори Венета Вичева и Светлин Пламенов. Озаглавена е „Разкажи ми песен“.

Като диригент на хор „Родни звуци“ печели редица национални и международни отличия и награди от конкурси и фестивали – България, Унгария, Полша, Чехия, Украйна, Италия, Русия, Гърция, Турция и Румъния. Хора е удостоен с орден „Св.св. Кирил и Методий” І степен, за заслуги към БНА, награди на Шумен и др. С хор „Бодра песен“ печели първи награди от Международни хорови конкурси в България Унгария, Белгия (summa cum laude), Италия, Турция (cum laude), Русия – „Гран при” и диплом за диригентско майсторство. Носител е на златни медали и дипломи за високи художествени постижения от национални и международни фестивали. Хорът е удостоен с орден „Св.св. Кирил и Методий“ – I степен, „Голямата награда на Шумен“. Европейската хорова федерация към Европейския съюз го удостоява със званието „Посланик на европейската култура по света“. „Бодра песен“ е определен за Музикант на годината в категория „Ансамбли“ от БНР. Той е носител на медал „За заслуги към Българската народна армия“.

Награди на проф. Венета Вичева:

  • Орден „Св.св. Кирил и Методий“ І степен
  • Званието „Почетен гражданин на Шумен“
  • Медал „За заслуги към БНА“
  • Званията „Заслужил артист“ и „Народен артист“
  • Отличието „Златна лира“ — два пъти от СБМТД
  • Статуетката „Кристална лира“ — най-високата награда за музикално изкуство на Съюза на българските музикални и тацови дейци
  • Почетното звание „Доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“
  • Почетен медал със синя лента на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“
  • Почетен кристален плакет на Съюза на българските композитори.
  • Награда на Министерството на културата за „Заслуги към българската култура”.
  • Почетни медали и дипломи от национални и международни хорови празници, юбилейни годишнини и други чествания.