Музиканти протестират срещу бавната ваксинация в Италия

С валс от Йохан Щраус-син

На 31 март 2021г. се проведе нетрадиционен концерт-протест пред Регионалното управление на Ломбардия в Милано. Под диригентската палка на маестро Алберто Веронези група музиканти изпълниха Валс "Accelerationen", оп.234 от Йохан Щраус-син. Артистичната инициатива има за цел да насочи вниманието на властите към забавянето на кампанията за ваксинация срещу Covid-19 в Италия и особено в Ломбардия - регион, който се откроява с липсата на ефективност при организирането на тази дейност.

Пред италианската преса, Веронези обясни, че на Валс "Accelerationen", оп.234 от Й.Щраус-син е произведение, което „преминава от лентисимо към престисимо“, а изпълнението му в този случай символизира необходимостта от промяна в скоростта на доставката на ваксини. „Надяваме се, че това ще послужи за насърчаване на висшите държавни служители и ще ги накара да разберат, че е възможно и необходимо нещата да се случват в по-добър вид“, заяви маестрото. Алберто Веронези е музикален директор на Фестивала Пучини в Пезаро и постоянен гост-диригент на Шанхайската опера. През миналата 2020 година той се кандидатира на местните избори в Италия в списъците на Демократическата партия.

Валс "Accelerationen" /„Ускорения“/, оп.234 от Йохан Щраус-син е създаден за балното тържество на студентите по инженерни науки на Виенския унивреситет през 1860г. Заглавието е вдъхновено от техническата терминология по онова време и първите тактове на валса ефектно напомнят запалването на мощна машина. Според някои биографии на Щраус-син, написани от Рудолф Фрайер фон Прохаска (1900), Ерих Вилхелм Енгел (1911) и Ернст Дексей (1922), композиторът е бил изтощен, след като цяла нощ на 14 февруари 1860 г. е пътувал към балната зала на Софиенбад. След като пристигнал, решил да се отпусне с хубава чаша вино, но един от организаторите на събитието се приближил до него и го попитал дали вече е завършил валса, който е обещал да напише за същата вечер. След като осъзнал, че напълно е пренебрегнал въпроса, Щраус-син се е справил за половин час със задачата, като е написал нотния текст на гърба на празничното меню. Когато научил за тази легенда през последните години от живота си, Щраус категорично я отрекъл.