Рейнър Хърш- комедия и класика в едно!

На 29 май прави световна премиера на “Доналд Тръмп: Операта“

Той представя класическата музика по такъв начин, че да ни накара да се усмихнем поне за малко. Неговите клипове събират милиони гледания в популярната мрежа за видеосподеляне Youtube. Британецът Рейнър Хърш се изявява на комедийните сцена във Великобритания и е успял да разсмее публиката в над 30 страни по света. Цели 13 пъти се е появявал в авторитетния Единбургски фестивал, а участията му в радио и телевизионните програми на Би Би Си са следени с огромен интерес. Книгата му „Обяснение за цялата класическа музика“ е забавен гид, който привлича читателите с теми като „Как да свиря на инструмент без репетиция?“, „Защо органовата музика е толкова скучна?“ и „Какво всъщност правят диригентите?“ .

Рейнър Хърш е дипломиран пианист и диригент, въпреки че е изучавал икономика. В свободното си време следи митичните Монти Пайтън, които го вдъхновяват впоследствие да съчетава сериозната класическа музика със забавната комедия. Многобройни са комедийните концертни цикли, които провежда в Саут Банк, Лондон. Това не му пречи да работи с именити изпълнители като пианистът Алфред Брендел, цигуларката Никола Бенедети, перкусионистката Евелин Глени и др.

На 29 май 2021г. от 17ч. Рейнър Хърш и неговия оркестър ще накарат британската публика поне за малко да забрави проблемите си с уникална 75- минутна музикална програма без антракт, която ще бъде представена в емблематичната зала „Кадоган хол“ в Лондон. Според анотацията за събитието, всички симфонии на Бетовен ще бъдат изпълнени в 5 минути. В програмата присъстват още Увертюра към операта „Кармен“ от Жорж Бизе, „Свещеникът Задок“ от Хендел, ремикс на „Канон“ от Пахелбел, „Болеро“ от Равел, „Ездата на валкюрите“ от операта „Валкюра“ на Рихард Вагнер, както и екстравагантна пиеса в стил боса нова.

По време на събитието ще прозвучи и световна премиера на “Доналд Тръмп: Операта“. Това съвсем не е шега, както заявява Хърш, тъй като оперните композитори често са избирали реални личности като главни действащи лица – от „Юлий Цезар“ на Георг Фридрих Хендел до „Никсън в Китай“ на Джон Адамс. По време на локдауна, наложен заради пандемията от Ковид-19, Рейнър Хърш със своите оркестранти и певческия състав I Fagiolini създават произведението,  в което вплитат и образите на Мелания Тръмп, Ким Чен-Ун и последния прес-секретар на бившия американски президент. Вероятно за основа на либретото са послужили някои от текстовете в книгите на самият Тръмп. Например, през 2004г. той признава в книгата си „Как да забогатееш?“, че „познанията ми по класическа музика са ограничени“, а  през 2007г.,  сравнявайки изкуството на дирижирането с галопиращата търговия,  в „Пътят към успеха“ обяснява, че „управлението на бизнес е все едно да дирижираш оркестър…В моята организация залагам на бързо темпо, което се нарича „алегро“ в симфоничните среди“.

Остроумните шеги на Рейнър Хърш гарантират много смях на публиката. По традиция той кани някои от присъстващите в залата на сцената, за да участват в диригентска надпревара, чийто резултати създават настроение и забавни емоции. Разгледайте видеоматериалите вляво, за да се убедите!