Нов конкурс търси автори на съвременна християнска музика

Очаква се да приключи през май 2021г.

Един нов музикален конкурс призовава композиторите да пишат съвременни християнски духовни творби. Независимо дали ще предпочетат каноните на източноправославната музика или тези от католическата традиция, тяхната задача е да възпеят християнската вяра. Тази възможност им дава първото издание на Международния композиторски конкурс за християнска духовна музика, провеждан в Москва, който започна още през есента на 2020г. и се очаква да приключи през май 2021г. Зад идеята и организацията на подобно рядко срещано музикално състезание застават: Черниговският патриаршески комплекс, Ансамбълът на солистите „Вера“, православният портал „Исус“ и една от съвременните образователни духовни институции в Русия, кръстена на светите братя Кирил и Методий – „Общоцърковна аспирантура и докторантура на имената на светите равноапостоли Кирил и Методий“ на Руската православна църква.  

Австралия, САЩ, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Полша, Сърбия, Босна и Херцеговина, Швейцария, Италия, Беларус, Украйна, Казахстан и Русия са общо 15-те страни, от които 128 композитори са заявили участие. Приети са 180 авторски произведения и поради този неочаквано голям интерес, организаторите взимат ново решение – творбите да се оценяват в две отделни категории: „Богослужебна музика“ и „Концертна духовна музика“. Според условията на конкурса, композициите трябва да се изпълняват от смесен, дамски или мъжки хоров състав и всяка партитура да бъде написана на църковнославянски или латински език, следвайки съответните канони в духовната музика. „Днес, когато светът е станал толкова нестабилен и буквално искри от напрежение, натрупани противоречия и всепоглъщащата гордост, всяка една стъпка, дори и най-малката, е важна в посока на доброто, светлината и разума“, казва художествената ръководителка на Ансамбъла на солистите „Вера“ Евгения Кузнецова, чиято е била първоначалната идея за конкурса. Пред руския вестник „Новый взгляд“ тя допълва: „Дълбок поклон пред всички автори и изпълнители, пред организаторите и партньорите на конкурса за тяхната безкористност, труд и вярност към идеалите! Духовната музика е източник, който е способен да облагороди и изцели…“

Заради епидемичната ситуация, журито работи дистанционно и до финала ще допусне не повече от 20 композиции. Но публиката също е призована да направи своя избор, тъй като голяма част от творбите ще могат да се чуят предварително от широката аудитория: „На 15 април видеозаписите на произведенията, достигнали до втори тур, ще бъдат публикувани в YouTube канала на Ансамбъла на солистите „Вера“ в негово изпълнение – за гласуване и за определяне на носителя на Наградата на зрителите“, се казва на сайта на състезанието. Почти месец по-късно, на 10 май Международният композиторски конкурс за християнска духовна музика ще оповести победителите си, а церемонията по награждаването и гала концерта с най-добрите нови християнски творби, се очаква на 16 май в Черниговския патриаршески комплекс.