Стартира “Musica non grata“ с творби на композитори, преследвани от националсоциалистите

Немско-чешкият културен проект

През 2021г. немско-чешкият културен проект “Musica non grata“, който бе спрян поради пандемията от Covid-19, започна с поредица от онлайн концерти. Стартът се състоя на 24 март с програма от творби на Бохуслав Мартину (1890-1959). Проектът ще продължи с концерти с музика на Ханс Краса (1899-1944), Павел Хаас (1899-1944), както и с концерт в памет на Игор Стравински (1882-1971). Събитията могат да се проследят всяка сряда във видео платформата “Musica non grata“. В онлайн концертите участват хор, оркестър и балет на Пражкия национален театър, солисти и оркестър на Пражката опера.

Акцентът е поставен върху четиримата композитори Красa, Мартину, Хаас и Шулхоф  които са оформили музикалната сцена в Прага от 1910-те до 1930-те години. Тези творци са били обект на преследване от националсоциалистите заради еврейския им произход или заради творчеството им. Мартину успява да емигрира в Америка през 1940 г., докато Шулхоф, Краса и Хаас са били заловени от националсоциалистите, изгубили са живота си в затвора или в газови камери.

Едно произведение, постигнало трагичен успех, е детската опера на Краса, озаглавена „Brundibár“. Тя бе представена в късометражен филм, създаден от Магдалена Швецова. Лентата разкрива историята на творбата, първоначално репетирана и изпълнявана от сираци в сиропиталище в Прага през 1941/42 г. Впоследствие т. нар. „версия от Терезин“ е създадена след депортацията на композитора в Терезиенщат. Тя е изпълнявана 55 пъти в концлагера от деца, затворени там.

Като икона на музиката от 20-ти век, Игор Стравински също заслужава вниманието на “Musica non grata“, тъй като неговата „дегенеративна“ музика също е била посочвана за „изкореняване“ от света от нацистите.

Друг фокус на художествено-академичния проект тази година е концерт с творби на композиторката и диригент Витеслава Капралова, приятелка на Мартину, която завършва земния си път на 25-годишна възраст.