Когато Берлинската филхармония излиза пред публика, билетите се разпродават за минути

Eкспериментален концерт

На 20 март 2021г. Берлинската филхармония изнесе първия си концерт пред публика, след като цяла година беше в невъзможност да го направи, заради строгите мерки срещу разпространението на Covid-19 в Германия. С тази решителна стъпка оркестърът прие участие в специалния нов проект на властите в Берлин „Култура с перспектива“, чиято идея е да се направи опит изкуството да бъде върнато на сцена – възможно най-безопасно и в най-близко бъдеще. Пилотният проект започна ден по-рано на 19 март със спектакъл на легендарната театрална трупа „Берлинер ансамбъл“, основана в края на 40-те от германския драматург и поет Бертолт Брехт. Веднага след актьорите, според които сега най-важно е „културата да бъде върната обратно на релсите“, щафетата поеха Берлинските филхармоници, за чийто концерт билетите се разпродадоха … буквално за три минути, по информация на AFP. Телевизионният канал France 24 пише: „Хиляда билета бяха разграбени за три минути – една година след като концертните зали в Германия бяха затворени, за да спрат разпространението на коронавируса, пилотен проект за връщане на зрителите беше посрещнат с разграбване на местата. А когато в съботната вечер световноизвестната Берлинска филхармония, под ръководството на нейния главен диригент Кирил Петренко, удари финалните акорди на Втората симфония на Сергей Рахманинов, публиката стана на крака и я възнагради с дълги и възторжени овации!“

За един от оркестрантите – хърватският цигулар Александър Ивич, който свири в оркестъра от 1996г., завръщането към зала с публика е преди всичко емоционално преживяване: „От месеци насам ние свирим без публика, което все пак е по-добре от нищо. Но, зрителите правят разлика между 2D и 3D!“, споделя той пред AFP. Според него, единствено с публика „можем да стигнем до такова състояние, което иначе няма как да бъде постигнато, ако свирим сами“. Въпреки мрачните прогнози за развитието на здравната криза в Германия, генералният мениджър на Берлинската филхармония Андреа Цитшман заяви, че нейната институция твърдо е решила да се включи в пилотния проект, за да се намери по-бърз и сигурен начин културният сектор да заработи, въпреки пандемията.

А ето как хората от публиката са дали своя личен принос в този експериментален концерт:  според действащите санитарни правила и конкретните изисквания на проекта „Култура с перспектива“, зрителите е трябвало да следват няколко задължителни стъпки – да посочат имената си при закупуването на билети, които нямат право да преотстъпват другиму;  да се подложат на безплатен тест за Covid-19 в деня на концерта, избирайки един от петте центъра, които си сътрудничат с Филхармонията или пък да го направят директно в самата концертна зала, където медицински персонал в защитни костюми е бил на тяхно разположение. И въпреки това, тези хиляда души публика очевидно са готови да спазят всички правила, за да си върнат неповторимото усещане – да слушаш Берлинската филхармония на живо!